Србија

ОВАЈ ГРАД ЈЕ ПОСТАО НОВО ЖАРИШТЕ КОРОНЕ У СРБИЈИ: Вирусом заражено чак 70 особа за кратко време

Лесковац је у последњих неколико дана постао ново жариште корона вируса, у последњих 96 сати у овом граду на југу Србије регистровано је 70 новозаражених, скоро исто колико и у Београду у овом временском периоду (76)!

Од почетка епидемије у нашој земљи, 324 људи је на територији овог града заражено Ковидом-19, међу којима је десеторо деце оболело са благом клиничком сликом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Стручњаци свакога дана упозоравају да се грађани не смеју опуштати, те да се мере морају поштовати управо да не би дошло до другог таласа. Како је епидемиолог др Зоран Радовановић, проф. Медицинског факултета у пензији, објаснио раније за “Блиц”, наводно слабљење вируса је груба заблуда.

– Није се променила убојитост вируса, већ његова могућност да се несметано преноси, за шта су заслужне противепидемијске мере – рекао је др Радовановић.

Лесковац је по броју новозаражених 8. и 9. маја престигао Београд. Према подацима Завода за јавно здравље Лесковац, од укупног броја оболелих, у самом Лесковцу има 156 потврђених случаја, у Грделици 8, Вучју 15, у насељеним приградским и сеоским насељима 133 случаја инфекције.

Неколико пута до сада спомињао се значај број оболелих у лесковачкој фабрици “Јура”, у којој је од почетка епидемије регистровано 57 позитивних налаза запослених радника, а значајан пораст броја оболевања регуструје се од 5.маја.

Како се већ писало, пре месец дана чак 200 радника прве смене ове фабрике одбило је да уђе у фабричке хале. Они су захтевали прекид производње на две недеље, јер како су тврдили, има радника заражених вирусом.

Претходно су Градски завод за јавно здравље и Градски штаб за ванредне ситуације у Лесковцу препоручили руководству фабрике да обустави производњу или да ангажује максимално 50 радника на 5.000 квадратних метара.

Како је на јучерашњој конференцији на медије саопштио епидемиолог Предраг Кон, тренутно је 113 пацијената хоспитализовано у Општој болници у Лесковцу, од чега је 36 радника “Јуре”.

– У Лесковцу је хоспитализовано 113 особа, њих седморо чека резултат, од тога је 36 из “Јуре” и петоро здравствених радника који чека други тест за повратак на посао – рекао је Кон.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић пре два дана нагласио је да су већина оболелих из фабрике “на срећу млађи људи”.

Иначе, нулти пацијент у овом граду је управо са територије града Лековца. До преноса инфекције је дошло од импровизованог случаја који је стигао из Италија и био на пословном састанку са нултим пацијентом, рекли су из Завоза за јавно згравље Лесковац. Након првог забележеног случаја, 200 контакта је стављено у самоизолацију.

– Врши се свакодневни надзор над Геронтолошким центрима где од почетка епидемије није регистрован ниједан случај оболевања код запослених и код корисника. Од почетка епидемије епидемиолошким истраживањем контаката под здравствени надзор је стављено 2.147 лица, од тога град Лесковац 1659. Број лица која су до сада стављена у кућну изолацију након уласка у Републику Србију а са територије града Лесковца је 914 – саопштили су из Завода за „Блиц“.

Процентуално гледано 46,47 одсто оболелих је мушког пола, док је 53,53 одсто женског пола. Просечна старост оболелих је 46,0 година, а налазе се у групи радно способних лица.

Нема пацијената на респиратору

Добра вест је да у Ковид болници Лесковац нема пацијената на респиратору, а тамо је тренутно хоспитализован 121 пацијент.

– На територији града Лесковца од почетка епидемије регистровано је 46 запослених из Опште болнице Лесковац са позитивним налазом на корона вирус, а у Дому здравља Лесковац 34 запослена са позитивним налазом на вирус – додато је за „Блиц“ из Завода за јавно здравље Лесковац.

У Лесковцу су постављени пунктови са дезинфекционим средствима, а сви грађани који осете симптоме корона вируса требало би да назову или дођу у ковид амбуланту, у здравственој станици 3 која ради 24 сата дневно.

Извор: Блиц