Свет

ПОРОШЕНКО РАДИО ЗА АМЕРЕ, УКРАЈИНА ЋЕ МУ СУДИТИ ЗА ВЕЛЕИЗДАЈУ: Ево ТАЈНИХ аудио записа са Бајденом и Керијем!

Фото: Јутјуб

Украјински посланик Андреј Деркач објавио је аудио-снимак телефонских разговора у којима, како тврди, некадашњи председник Петар Порошенко разговара о унутрашњим политичким темама са америчким званичницима крајем 2015. и почетком 2016. године.

Због тога је Канцеларија украјинског генералног тужиоца покренула истрагу против Порошенка због велеиздаје и злоупотребе положаја.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Реч је о разговорима са тадашњим потпредседником Џозефом Бајденом и државним секретаром Џоном Керијем о замени генералног тужиоца Виктора Шокина. Тадашњи украјински лидер је предложио Јурија Луценка за његовог наследника.

Подсетимо, када је смењен, заиста је Луценко заузео његово место.

Порошенко је објаснио Бајдену да „иако нису нашли ништа што указује на корупцију и да је учинио ишта лоше“, Шокину је речено да да оставку.

„Замолио сам га да поднесе оставку. Пре сат времена ми је уручио потписани изјаву о оставци. Ово је мој други корак у испуњавању обећања“, рекао је.

„Слажем се“, додао је Бајден.

Разговори су се наставили 22. марта 2016. године.

„Реците ми да имате новог генералног тужиоца. Ја сам спреман за јавно потписивање о зајму од милијарду долара. Не сугеришем да ви то желите или не, само кажем да смо спремни за то. И знате, неће моћи да буде финализовано док не буду написани документи ММФ“, навео је Бајден на почетку разговора.

„Веома јака мотивација. Један од могућих кандидата је лидер моје фракције Луценко, јавна личност. Уколико мислите да политички мотивисана фигура није добра са ваше тачке гледишта, повлачим предлог јер нико не зна да желим њега да предложим. Оставићу политички мотивисане људе по страни“, одговорио је Порошенко.

Бајден је потом рекао да ће поразговарати са својим тимом о тим питањима.

Поново су разговарали 13. маја.

„Како сте председниче, овде Џо Бајден“, казао је амерички званичник.

„Веома добро, као и сваки пут када чујем Ваш глас“, одговорио је Порошенко.

„И заиста јесте добро, честитам на новом тужиоцу. Знам да још много тога треба да се уради, али мислим да све иде у добром смеру. Знам да радите са Радом о неколико нових закона како би се обезбедила сарадња са ММФ-ом. Још једном, честитам на новом генералном тужиоцу, биће веома важно да ради брзо како би поправио сву штету коју је Шокин нанео. Ја сам човек од речи, тако да смо сада спремни да потпишемо уговор о позајмици о милијарду долара. Не знам како ћете то да урадите, ја не могу у скорије време да дођем у Кијев, не знам да ли то можете да потпишете са нашим амбасадором, или да дођете ви овде, или да позовемо Гројсмана (некадашњи премијер Украјине), позвали смо га у Вашингтон. Тако да то остављам Вама.

„Хвала на лепим речима. Верујте, било је веома тешко обавити овај посао. Тимошенкова и Лијашкова фракција су покушали да онемогуће све ово. У једном дану смо гласали, променили закон. У том закону постављена је нова структура државног тужиоца, као што смо се договорили. Друго, одмах сам позвао Луценка како би контактирао Вашу амбасаду и био бих веома задовољан ако имате неку особу која би дошла, из Вашингтона или из неког другог места. Ми овде имамо једног америчког тужиоца украјинског порекла, он је старији. Сложио се да дође и да буде саветник и сарадник. Има доста искуства са америчким системом и може бити особа од поверења унутар новог тужилаштва.

Желим да захвалим на свему и да истакнем да сте обећали да чим извршимо измене и поставимо Луценка на место тужиоца, можемо да разговарамо о позајмици“, рекао је, између осталог, Порошенко.

Подсетимо, у јесен 2019. године амерички председник Доналд Трамп је доспео у жижу јавности након што је обелодањено да је, наводно, притискао украјинског колегу Владимира Зеленског да испита пословање Бајденових у Украјини.

Бајденов син, Хантер, у априлу 2014. је постао члан одбора директора Буризме холдингса, највећег произвођача гаса у Украјини, иако није имао ни претходног искуства у гасној индустрији нити са украјинским регулатнорним пословима.

Џо Бајден је 2015. године, као тадашњи потпредседник САД, посетио Украјину да би подстакао званичнике да обнове своју борбу против корупције. Он је притиснуо украјинску владу и довео до отпуштања државног тужиоца Виктора Шокина, након што овај није успео да истражи корупцију, укључујући Буризму.

Бајден је чак запретио да ће задржати милијарду долара загарантованог америчког зајма ако не избаце Шокина. Али, Трамп, његов адвокат Руди Ђулијани и други тврде да је Бајден покушавао да омете истрагу у Буризми.

Хил наводи да је украјински државни тужилац 2016. и даље имао отворене случајеве против Бурзиме, а Шокин у поднеску суду тврди да му је речено да се Бајдену није допадало да он истражује гасну компанију. Ови наводи су сада потврђени објављивањем разговора Порошенка и Бајдена.

Недељама пре него што се Хантер појавио, украјинска влада је пала, а њен гас у потенцијално демократској земљи је задобио нову стратешку важност, као алтернатива руском. Хантеров отац је тада удобно седео у фотељи као потпредседник у другом мандату, а од априла 2019. године Џо Бајден је и кандидат за председника САД на изборима 2020.

Већ је постојала шема како се може искористити криза у земљи и уз помоћ западних „саветника“ легитимизовати пљачка и омогућити и тим западњацима да профитирају. Десетак година раније, усред колапса СССР-а чији је Украјина била део, прича се да је група олигарха опљачкала велику нацију, укључујући Олега Дерипаску, Виктора Векселберга, Дмитрија Риболовљева и Леонарда Блаватника. Ту пљачку су помогли и амерички консултанти, од којих су многи имали позиције на Харварду, а најмање један од њих био је штићеник будућег министра финансија Лерија Самерса.

Извор: Курир.рс