Здравље

ВИРУСОЛОГ ОТКРИВА: Ево да ли ће бити другог таласа короне у Србији

Мора се пазити још, али је ушао у слепу улицу.

На крају 12. недеље Србија се налази на изласку епидемије, сагласни су стручњци. Смањује се број новозаражених, а све је мањи број пацијената који се налазе на респиратору. Када је у питању други талас, епидемиолози сматрају да, и ако се појави, вирус ће бити доста слабији.

Према подацима након јучерашњег пресека у 15 часова, од 5.215 тестираних, у Србији су вирусом корона заражене још 54 особе, док је, нажалост, још једна особа преминула. Да се вирус полако повлачи са ових простора сведочи податак да је 6.524 излечених, док је на респиратору само осам пацијената. Од почетка епидемије корона вируса у нашој земљи су регистрована 11.354 случаја, а преминуле су 242 особе.

Вирусолог Ана Глигић рекла је да је епидемиолошку ситуацију требало упознати, али да је њој лично било чудно да је број заражених и умрлих толико велики.

– Најважније је било сазнати начин преношења, јер се у старту говорило да је то капљично. За мене је било чудно да је 1.000 случајева дневно и рекла сам – да се сви љубимо и пљујемо једни на друге, не би било овако – казала је др Глигић.

Због тога сматра да се вирус преноси и ваздухом.

– Није уобичајено да постоји овако велики број контаката за вирусне инфекције. Овај вирус је био потпуно непознат по начину преношења, одржавању у спољашњој средини, по клиничкој слици. Требало је упознати епидемиолошку ситуацију, а затим кренути на испитивање вируса – сматра ова докторка.

Вирус је остао исти, истиче, али су се на њему догодиле одређене промене.

– За њега су дивље животиње природни домаћини. Преласком на човека дошао је на неприродну и неадекватну подлогу и због тога почео да слаби. Тако се праве и живе вакцине, када вирус у лабораторији ставимо на неприродне ћелије да би ослабио – објаснила је она.

Како је казала, кад вирус толико ослаби, епидемија мора да се заврши.

– Мора се пазити још, али вирус је ушао у слепу улицу и ту мора да заврши. Док не дође до тога, он направи огромне економске штете и урушава здравствени систем који није спреман на оволики број случајева, а нарочито тешких случајева – истакла је др Глигић.

Мишљења је да врло вероватно неће доћи до другог таласа епидемије, јер ће вирус ослабити, а мерама ће бити искорењен за извесно време.

– Вирус је непознат и све је могуће, али сматрам да нећемо имати другог таласа. Ако се понови у зимском периоду, биће већи број случајева, али не више овако. Међутим, фенотипски утицаји, односно сви утицаји из спољашње средине утичу на промене у структури вируса. Те промене могу да учине да се повампире обични вируси који су успавани у природи и тако постану врло патогени по човека. Ми ћемо се извући из короне, али ће нас она заувек бомбардовати из природе – тврди др Глигић.

Члан Кризног штаба, епидемиолог Предраг Кон истакао је да се Србија налази на изласку из епидемије.

– Излазимо из 12. недеље и улазимо у период спорадичног јављања случајева којих ће бити док се епидемија не угаси. Јуче је позитивних налаза било 0,8 одсто, те кад падне испод 0,5 одсто то је спорадично јављање – објаснио је др Кон.

Додао је да су и током јуна могућа откривања случајева у неким „џеповима“.

– Очекује се да и у наредним данима не буде смртних случајева и да се временом може очекивати и нула позитивних на вирус корона. Ипак, док год је вирус у циркулацији, може да уђе у колектив где су осетљиви људи, може да се појави било где и да изазове смртно обољење – истакао је он и додао да засад неће доћи до отварања домова за старе.

Како је казао, бесмислено је носити маске на отвореном, осим ако се прилази на ближе од метар. Ипак, маске ће бити неопходне и током лета у појединим ситуацијама.

– Обавезујуће су за старије од 65 и хроничне болеснике и они током овог периода треба да их носе док не буде вируса уопште. Кад објавимо да је нула, могу да се опусте – нагласио је Кон.

ИГМ антитела показују да неко још има вирус

Када је реч о тестирању на антитела, Кон је указао да са њима треба бити опрезан пошто једино негативан налаз значи да особа није била у контакту са вирусом.

– То је једини поуздан налаз. Ако је позитиван, било на ИГГ или ИГМ, морају да иду код инфектолога, вирусолога или имунолога, они могу да објасне шта то значи. Тај човек мора да се испита, да се анкетира, да се види где је могло да дође до заражавања и да се одлучи шта даље – казао је Кон.

Докторка Глигић објаснила је да ако неко има ИГМ антитела – реч је о свежој инфекцији и можда још носи вирус, док присуство ИГГ антитела говори да је неко прележао корону.

КБЦ Звездара више није Цовид болница

Клиничко-болнички центар Звездара од јуче више није Цовид болница, а тачан датум почетка рада након обављених свих епидемиолошких процедура, између осталог и тестирање запослених, биће објављен на болничком сајту.

– У данима који следе вршиће се дезинфекција просторија и инвентара, тестирање свих 1.800 запослених и по завршетку свих процедура и смерница од стране епидемиолога, КБЦ Звездара је спремна за рад – наводи се у саопштењу КБЦ.

Из болнице прецизирају да ће тачан датум почетка рада, након спровођења свих епидемиолошких процедура које се врше у складу са препорукама, бити благовремено постављен на сајту КБЦ Звездара.

Извор: Блиц