Србија

Огласила се Дарија Кисић Тепавчевић и објаснила у каквој је СИТУАЦИЈИ СРБИЈА !

Идеја је у овом моменту да се открије сваки потенцијални резервоар и да се спречи даље ширење вируса у популацији

Нема разлога за поновно враћање неких мера, с озбиром на тренутну епидемиолошку ситуацију у вези са корона вирусом у Србији, каже епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић и наводи да око две трећине свих заражених или нема никаквих симптома инфекције или су са блажим формама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Она је рекла да се у Србији последњих недеља бележи тренд пада учесталости обољевања, али да он није линеаран, као што није ни код једне заразне болести, као и да су повремени скокови и падови су у оквиру очекиваних вредности.

Идеја је у овом моменту, каже, да се открије сваки потенцијални резервоар и да се спречи даље ширење вируса у популацији.

Навела је да је јако битан параментар не само апсолутни број лабораторијски потврђених случајева, него каква је заступљености одређених клиничких форми болести.

– Око две трећине свих особа код којих је потврђена инфекција или нема никаквих симптома ове инфекције или се ради о блажим формама. То је један од најзначајнијих показатеља у овом моменту – рекла је Кисић Тепевачевић, која је и заменица директорке Института „Батут“.

Навела је да нема регистрованих жаришта у смислу ширења инфекције у популацији, и да су сви запажени скокови новозаражених у одређеним местима искључиво везани за различита породична окупљања, породичне контакте, контакте у радним колективима или у неким другим затвореним просторима.

– Тај број, у ствари, одражава овакву врсту активности, јер са попуштањем мера су почела поново и окупљања и дружења људи – додаје епидемиолог.

Она је још једном апеловала на опрез приликом дружења и окупљања, јер је вирус још присутан, али каже није таквог интензитета као што је био пре неколико месеци.

– Напомињем, немамо ниједног жаришта у земљи где је ширење у општој популацији сада већег интензитета – рекла је Кисић Тепавчевић.

Она каже да смо се уверили да физичка дистанца и ношење маски у затвореном простору спасава животе и здравље.

Корона у Србији
– Те превентивне мере немају алтернативе. Практично је на нама да сами проценимо потенцијални ризик од одласка на неко место за нас и за нашу породицу – навела је Кисић Тепавчевић.

Напоменула је да се епидемилошка ситуација прати из сата у сат и да се и даље свака 24 сата обавештава јавност о тренутним подацима када је у питању учесталост обољевања, умирања и излечених особа.

– То ће се пратити и у наредном периоду. Сигурно уколико би се уочиле неке промене да би се у складу са тим реаговало – рекла је Кисић Тепавчевић.

На питање да ли се данас прецизније зна када се може очеквати евентуални други талас епидемије, Кисић Тепавчевић каже да је о томе јако тешко причати и проценити имајући у виду да се још ни први талас практично готово нигде није завршио, сем у Кини.

Извесно је, додаје, да ћемо у наредном периоду имати све мању учесталост обољевања, јер пролази и сезона респираторних инфекција.

Може се, каже, очекивати да ћемо, уколико корона вирус преживи високе температуре и ако нам се поново врати на јесен, имати поново ово обољење у нашој популацији.

– Први талас смо и те како добро поднели. Сада доста тога знамо о овом вирусу, наш здравствени систем је апослутно припремљен и за већи број оболелих. Надамо се да нам то никада неће затребати. Сада смо у сваком случају оснажени и као популација и као читав здравствени систем за сваки следећи потенцијални удар не само ове заразне болести него и свих других – закључује Кисић Тепавчевић.

Извор: Ало.рс