Регион Србија

ДА ЛИ ЋЕ БАЛКАН ВРАТИТИ НАЈТЕЖЕ МЕРЕ ПРОТИВ ВИРУСА? Ванредно стање, рампе на границама и ево шта нас још чека

Чини се да је ситуација у целом региону опаснија него у марту или априлу, због чега земље враћају старе и уводе нове мере

Да ли је у питању други пик првог таласа или други талас корона вируса – нико са сигурношћу не зна, али оно што је сигурно јесте да број оболелих драстично расте у целом региону. Чини се да је овај други налет још опаснији од првог, а земље у региону враћају старе и доносе нове мере како би зауставиле ширење вируса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Земље које су укинуле ванредно стање након пада броја оболелих поново разматрају да га уведу, а Румунија се на то одлучила данас.

Босна и Херцеговина су поново прогласиле стање епидемије у земљи, а скоро свуда у региону је ношење заштитних маски обавезно у затвореним просторијама, а понегде и на отвореном.

Србија данима има преко 10 умрлих од корона вируса, а пре неколико дана забележила је рекордних 18 смртних случајева. Број новооболелих за 24 сата је већ дуже време између 350 и 390.

Ситуација у региону је алармантна, а границе су скоро свуда поново затворене.

Ванредно стање у Румунији свуда где расте број оболелих
Румунски премијер Лудовик Орбан изјавио је да ће ванредно стање бити враћено у сва места у тој земљи у којима буде евидентирано хиљаду или више оболелих на дневном нивоу, известила је румунска агенција Агерпрес.

Орбан је објаснио да би угрожена рурална и урбана насеља могла бити враћена у карантинске услове у зависности од ситуације.

– Не смемо да чекамо да неко од наших ближњих настрада од корона вируса да бисмо се пробудили и почели да делујемо, већ морамо да прихватимо чињеницу да је опасан вирус ту, међу нама, да убија и да људи веома лако обољевају од њега – упозорио је румунски премијер.

Црна Гора – од „цорона фрее“ земље до утрострученог броја посета ковид амбулантама
Већ смо писали о томе како је Црна Гора од „цорона фрее“ земље доспела на „црвену“ листу несигурних земаља након што је у јуну дошло до драстичног пораста броја оболелих.

Данас је директор Дома здравља Подгорица Небојша Каварић саопштио да је утростручен број пацијената који долазе у ковид амбуланте, упозоравајући истовремено на велики број Подгоричана који, упркос драматичним бројкама, долази у домове здравља.

На подручју Подгорице има нешто преко 700 ковид позитивних пацијената.

Колико је ковид инфицираних можемо само да наслућујемо, с обзиром на број контаката – рекао је Каварић.

Број грађана који долазе и посећују наш ковид центар се, упозорава Каварић, утростручио.

– На јучерашњи дан је 1.800 наших суграђана физички посетило Дом здравља. Верујем да изгледа невероватно. У истом периоду првог таласа у прве четири недеље имали смо 600. Сад их је више три пута. Немају људи свест да су цифре заражених веће неколико пута, да је број смртних случајева огроман за Црну Гору – рекао је Каварић.

Босна и Херцеговина (поново) прогласила епидемију корона вируса
Федерација БиХ у петак, 17. јула поново је прогласила стање епидемије корона вируса, а та одлука је ступила на снагу истог дана након објављивања у Службеним новинама.

Проглашавање епидемије коронавируса на целој територији ФБиХ подразумева оперативније деловање свих меродавних институција које поступају у датој ситуацији, те спроводе мере за спречавање ширења ЦОВИД-19 на територији ФБиХ.

Дан раније на територији кантона Сарајево донета је одлука да је обавезно ношење маски: приликом боравка у здравственим установама, у јавном-градском саобраћају на подручју Кантона Сарајево, такси возилима, као и путницима током вожње. Маске су обавезне и на пијацама, као и за све раднике у угоститељству који долазе у контакт са гостима или учествују у послуживању припреме хране и пића, запосленима на факултетима и академијама, као и студентима током трајања испита и других активности у овим образовним установама.

Нова мера у Републици Српској: Маске обавезне и на отвореном где није могућа дистанца
Републички штаб за ванредне ситуације Републике Српске јуче је закључио да ће бити обавезно ношење маски на отвореном тамо где није могуће имати физичку дистанцу од два метра, прецизирао је министар здравља Републике Српске Ален Шеранић.

Тамо где се окупља већи број људи на отвореном, како је рекао, мораће сви да носе маске, попут аутобуских стајалишта и тржница.

Хрватска разматра увођење нових мера, једна строга већ уведена у у једној жупанији
Након што су и код Хрвата бројке скочиле, иако је јуче био приметан пад у броју оболелих у односу на дан раније, а неки случајеви повезани су са свадбама и прославама, кризни штаб је јуче донео одлуку да се свадбе у Вуковарско-сријемској жупанији ограничене на ужу породицу у наредних 14 дана.

Јуче је епидемиолог и члан Кризног штаба Крунослав Цапак рекао да се размишља да се таква мера, а и неке друге, донесу и на националном нивоу. Једна од њих је ограничење броја учесника на разним окупљањима.

Мађари и Словенци се још увек „држе“
Повећање броја оболелих од ковида-19 у Мађарској је под релативном контролом – осам новозаражених у последња 24 сата, укупно 4.347 потврђених случајева до сада, 596 болесника је преминуло, а опоравило се укупно 3.257 људи, саопштила је данас мађарска влада, преноси агенција МТИ.

Прошле среде ступиле су на снагу нове мере о уласку путника из иностранства у Мађарску како би се спречио „увоз“ заражених, а стране земље су класификоване у три основне категорије: црвену, жуту и зелену.

Тако путници из Србије на граници морају да прођу медицински преглед. Такође, наши држављани морају и у двонедељни карантин, све и да нису заражени. То се једино може избећи са два негативна теста у последњих пет дана.

Мађарска влада је забранила до 15. августа све прославе и друга јавна окупљања са више од 500 људи.

Највећи број оболелих од ковида-19 евидентиран је Будимпешти, укупно 2.014.

Словенија је после више од месец и по дана пријавила први смртни случај особе заражене овим вирусом.

И број оболелих је под контролом, па је тако земља јуче забележила седам новооболелих.

Након што је пре неколико дана дошло до поновног скока новооболелих, поново су уведене неке рестриктивне мере, а словеначки епидемиолози сматрају да се до новог пада стигло само строгом употребом заштитних маски у затвореном простору, понајвише градском превозу.

У Бугарској скоро 9.000 заражених, затворене границе
У Бугарској је потврђено 196 нових случајева ЦОВИД-19, а укупан број заражених достигао је 8.929.

У протекла 24 сата умрло је осам пацијената, тако да је укупан број преминулих од почетка пандемије корона вируса 308.

Због све већег броја случајева корона вируса код медицинског особља, Бугарска се суочава са недостатком медицинских радника, а највише забрињава ситуација у Пловдиву. У том граду су потребни нови кревети за пацијенте са ЦОВИД-19.

Сада је у Бугарској на снази ванредно епидемиолошко стање које је продужено до краја јула.

Ношење заштитних маски обавезно је у затвореним јавним просторима, а такође на снази је нова привремена мера забране уласка на њену територију свим лицима, без обзира на њихово држављанство.

Албанија затвара ноћне клубове и барове
Албанска влада одлучила је да затвори све ноћне клубове и барове док број оболелих наставља да расте.

Они који ово прекрше суочавају се са казном од 2.400 до 8.000 евра и суспензијом лиценце.

До ове одлуке, према Министарству здравља, дошло је након што су претрпани клубови и барови постало нова жаришта, док су стотине младих људи тамо окупља током викенда.

Корона вирус не посустаје ни у Северној Македонији, која је јуче пријавила 96 нових случајева корона вируса, као и 10 смртних случајева.

Извор: Телеграф.рс