Здравље

ДОКТОРИ СУ БИЛИ У ШОКУ: Мушкарцу (62) се ово десило од последица КОРОНЕ, а трајало је чак 4 сата!

Случај шездесетвогодишњег пацијента који се јавио у болницу са симптомима ЦОВИД-19, али и вишесатном ерекцијом, доказ је да су код те болести крвни угрушци чешћи и могу се јавити и код оних без ризика.

Иако би се неки могли шалити са случајем мушкарца који болује од ЦОВИД-19, а недавно се јавио у болницу у околици Париза због ерекције која је код њега трајала око четири сата, ствари нису за шалу. Наиме, пријапизам је неугодна, често врло болна ерекција, коју дефинирају и као ‘продужену ерекцију’, а засад се не повезује с ЦОВИД-ом 19, односно није уврштен у могуће симптоме корона вируса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, француски доктори тврде да се може наћи веза и да научници и доктори који се баве корона вирусом то морају да узму у обзир како би се убудуће спречиле компликације код пацијената.

Тим доктора из Центра „Хоспиталиер де Версаиллес у Ле Цхеснаyу“ који су се бавили овим пацијентом – описали су како се мушкарац први пута јавио доктору због високе температуре, сувог кашља, дијареје.

Иначе је деловао доброг здравља. Доктор му је прописао антибиотике, али је два дана касније мушкарац је почео да има проблема с кратким дахом. На крају су му затајили респираторни органи и морали су му дају кисеоник. Његов крвни притисак у то време је био низак, па је интравенозно примао течност и лекове за одржавање одговарајућег крвног притиска.

Истовремено, ЦТ плућа показао је нешто што су лекари описали као „луди образац плочица“. То указује на лош налаз, што се потврдило и у овом случају: Узорак течности у плућима упућивао је на акутни респираторни синдром коронавирус 2 (САРС-ЦоВ2), односно ЦОВИД-19.

„Физички преглед пацијента показао је да је пре тога постојао и непрепознати пријапизам“, пише у Извештају о стању пацијента, што у основи значи да нико код пацијента није приметио ерекцију пре самог физичког прегледа. Наравно, кад човек има проблема с дисањем, пенис није прва ствар на коју ће доктори обратити пажњу, тако да заправо уопше није јасно колико је пре физичког прегледа већ трајала ерекција код пацијента.

Доктори су најпре покушали да ставе облоге од леда на његов полни орган, али то није ‘оборило проблем’. Кад су закључили да та ситуација траје већ четири сата, променили су план: Узели су узорак крви за тестирање из крвног суда његовог полног органа. Срећа у несрећи била је да је пацијент већ био под седативимма јер је стављан на апарате за кисеоник.

Узорак крви је показао да постоје крвни угрушци и висок ниво угљен диоксида, уз веома низак ниво кисеоника, што је знак исхемијског пријапизма. Код исхемијског пријапизма подразумева се да крв не може да напусти пенис, што захтева хитну медицинску помоћ, јер може доћи до оштећења ткива пениса.

Пацијент је добио и 40 милиграма средства за разређивање крви, еноксапарина, и то два пута дневно, како би се спречило даље стварање угрушака. Срећом, након 14 дана, доктори су успели да га скину и са апарата за одржавање функције дисања, па је његов опоравак могао да почне.

Како пацијент до тада није имао проблема с угрушцима у крви, нити је био у ризичној скупини, доктори су се запитали зашто је развио тај проблем баш повезано са Цовид-19. Међутим, нема нејасноћа: И до сада су истраживања показала да се инфекција корона вирусом може бити повезаана с крвним угрушцима. На тај феномен указали су научници на темељу првих истраживања.

Дакле, постоји шанса да је Цовид-19 довео до пријапизма код споменутог пацијента и заправо се може рећи да је извештај француских доктора указао на још једну могућу компликацију инфекције корона вирусом, пише Форбес.

Закључак лекара објављен је у дигиталном издању Америцан Јоурнал оф Емергенцy Медицине.

„Клиничка и лабораторијска презентација нашег пацијента снажно повезује пријапизам са инфекцијом САРС-ЦоВ-2. Ову медицинску хитност требали би препознати здравствени професионалци и третирати је одмах како би се спречиле хроничне компликације“.

Но, то не би требало да буде разлог да се пријапизам уврсти у листу симптома повезаних са ЦОВИД-ом и убудуће третира као очекивана последица инфекције корона вирусом, каже др. Игор Грубишић, специјалиста урологије, додајући како је питање када је код пацијента дошло до проблема.

Наиме, могуће је да је већ неколико дана пре доласка у болницу лежао код куће због високе темературе и лошег општег стања, што такође повећава ризик од стварања угрушака, а исти тај угрушак могао је да заврши и у неком другом делу тела.

„Дакле, рекао бих ипак да је у питању случајност“, додао је уролог и истакао да је, кад је у питању лечење угрушака у том осетљивом делу тела, обично први корак да се покуша с интервентном радиотерапијом, или лековима који делују као отапало на угрушке.

Извор: Курир.рс