Србија

ОВО СЕ МНОГИМА НЕЋЕ СВИДЕТИ! Нови правилник промениће услове рада због короне: Ево о чему се ради

Ширење вируса већ је донело новине по компанијама, радници се у ходу све брже навикавају на нова правила, а став све више грађана, постаје да живот мора да се настави, да мора да се ради и прилагођава. Нови Правилник о мерама за рад који ступа на снагу 11. јула, требало би да допринесе већој заштити, али би могао да доведе и до битних измена и у начину и у условима рада.

Правилник је добар, каже за „Блиц Бизнис“ председница Асоцијације слободних и независних синдиката Србије (АСНС) Ранка Савић. Једина замерка је, како каже, то што је остао на нивоу препорука.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Не садржи нити санкцију, нити казнену одредбу ако послодавац или запослени не примењују мере. Једноставно се поставља питање шта бива ако се установи да послодавац или запослени није радио у складу са препорукама“, наводи Савић.

Хигијена у канцеларији мора да буде на првом месту: све површине, радне столове, тастатуре и телефоне треба редовно дезинфиковати средством на бази алкохола. Ношење маски се подразумева, а у случају појаве заразне болести у компанији почињу да важе посебна правила.

Многи послодавци већ су се организовали и поштују многе мере из Правилника. У највећем броју компанија маске се носе, а већ је уведено и растојање међу радницима. С тим у вези, сада би новине за компаније у којима не постоји могућност да се ради од куће, могле да уведу смене и да на тај начин обезбеде дистанцу. А, рад у другој или трећој смени сигурно многима не би одговарао.

Савић каже да многи послодавци можда неће имати новца да испоштују све мере.

„Влада да субвенционише купоину маски“

„То је огроман проблем. Синдикати су тим поводом предложили влади одређене субвенције набавку маски, рукавица, средстава за дезинфекцију, за послодавце који нису у стању да то обезбеде. Ова криза не траје кратко, сви су већ поприлично исцрпљени, нарочито у производњи, тј. у секторима где је преполовљена производња, где је стао извоз. Треба помоћи послодавце да би заштитили запослене како не би дошло до заустављања производње, јер нама прети да сви буду заражени па да послодавац више и не може да ради“, каже Савић.

„Узмите за пример само једну фабрику од 2.000 људи. Па да треба обезбедити само једну маску и једну рукавицу, што није довољно, погледајте која су то средства, па тако треба сваки дан. То су огромна средства плус вршења дезинфекција, које не може да уради било ко, већ специјализоване особе за то које се додатно морају платити“, оцењује наша саговорница.

Говорећи о поступању радника, каже да су се многи у почетку жалили на ношење маски и рукавица истичући да их гуше, да им је превише топло, али да се сада свега придржавају и то углавном из страха који је завладао међу свима.

Извор: Блиц.рс