Свет

ВАНРЕДНО СТАЊЕ! Уводе мере које ће важити до краја године

Рим — Италија, која је најавила да ће ванредно стање бити продужено до краја године, разматра мере које ће бити на снази до 31. децембра.

У питању су мере као што су забрана окупљања, коришћење маске и држање безбедне раздаљине међу људима.

Ванредно стање уведено 31. јануара биће на снази до 31. јула, а премијер Италије Ðузепе Конте најавио је могућност да буде продужено до краја године, о чему ће парламент одлучити у уторак.

Италијанске власти разматрају нове мере у циљу спречавања ширења вируса, јачање контроле на јавним местима попут плажа како би се избегло окупљање људи, а можда ће продужити и забрану уласка на територију Италије из земаља које се сматрају високоризичним.

Италија је забранила доласке из 13 земаља, међу којима су Босна и Херцеговина и Северна Македонија.

Иако је број нових случајева у Италији у паду, италијански здравствени званичници су забринути због све већег броја заражених ван граница те земље.

„Око 220.000 заражених широм света у једном дану. Никада раније нисмо имали толики пораст у за само 24 сата. То нам говори да вирус још није побеђен и да сви треба да обратимо пажњу“, изјавио је министар здравља Италије Роберто Сперанца.

Он ће у уторак представити мере, а како је најављено, на снази ће остати обавеза коришћења маске у затвореним просторијама и када није могуће држати безбедну физичку дистанцу, али не и употреба рукавица које „могу представљати ризик ако се неправилно користе“.

У многим објектима и даље ће људима бити мерена температура, дезинфекција простора је такође обавезна, као и гел за дезинфекцију руку на улазу.

Италија је прва европска земља која је почетком марта увела строге мере карантина на целој територији, а из блокаде је изашла постепеним попуштањем мера после око три месеца.

Извор: Танјуг