Србија

ВЕЛИКА ТУГА У СРБИЈИ! Преминула Даринка Матић Марковић!

Фото: Pixabay.com
Фото: pixabay.com

БЕОГРАД – У Београду је у 83. години преминула професор емеритус Даринка Матић Маровић, потврђено је у уметничким круговима.

Даринка Матић Маровић била је српска диригенткиња, некадашњи ректор Универзитета уметности у Београду и декан Факултета музичке уметности. Даринка Матић Маровић рођена је 6. фебруара 1937. у Херцег Новом.

У Котору је завршила Вишу реалну гимназију, а истовремено је похађала музичку школу и свирала клавир. У Београду је дипломирала Музичку академију – наставнички одсек с главним предметом клавир, потом и одсек дириговања.

Још као студенткиња уписала се у КУД “Бранко Крсмановић”. У међувремену била је и професор у балетској школи “Луј Давичо”, па јој је живот текао између чочека и балета.

Из балетске школе прешла је у музичку школу “Станковић”, где је професор и диригент Бранко Цвејић открио да има жицу за хорску музику. Играла је с “Крсманцем”, пропутовала пола света. Године 1971. завршила је и дириговање и почела да ниже и прве хорске успехе и награде са “Станковићем”.

Она је прва жена диригент (академски хорови “Цоллегиум мусицум, од 1971. и”Обилић” од 1981. године), прва жена декан на Факултету музичке уметности (од 1983. до 1989) и прва жена ректор Универзитета уметности (четири мандата)…

Најкраће речено: постала је синоним за добро извођење савремене (домаће) музике.

За 40 година постојања “Цоллегиум мусицума” она и њене девојке гостовале су у “Карнеги холу”, “Оркестар холу”, у Москви, Мексику, Риму, Сан Франциску, Лењинграду, Паризу, Лисабону, Мадриду, Њу Делхију, Хавани, Бриселу, Штутгарту, Бечу, Прагу, Букурешту, Пекингу, Берлину, Стокхолму…

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Курир.рс/Тањуг