loading...
Србија

МЕТЕОРОЛОЗИ УПОЗОРАВАЈУ: Вечерас нас очекује специфичан временски ФЕНОМЕН, а следи прави ПОТОП

Фото: Јутјуб

Високе температуре, спарина, тропске ноћи, али и локални пљускови обележиће дане пред нама. Временске прилике ће се тако поклопити и са изреком да је “после светог Илије сунце све милије.”

У Србији се данас и сутра очекује сунчано и веома топло време, са максималним температурама у већини места од 30 до 35 степени.

Околину Лознице, а и у области Крушевца и Параћина жива у термометру ће достићи и 37. подеок. Појачан југоисточни ветар захватиће кошавско подручје, нарочито на југу Баната где ће достизати и олујне ударе.

Тропска ноћ

Због фенског ефекта ветра у кошавском подручју ноћ између понедељка и уторка биће тропска (минимална температура неће бити нижа од 20 степени) на југу Баната и у Београду током већег дела ноћи неће падати испод 27 степени.

Ипак, већ у уторак крајем дана долази до тоталног преокрета у појединим деловима земље.

“У уторак после подне, увече и ноћу на подручју Србије очекује се локална појава временских непогода (града, олујног ветра и обилних пљускова), које ће се у среду током дана интензивирати на ширем подручју, нарочито у централној и јужној Србији”, наведено је у упозорењу Републичког хидрометеоролошког завода.

Живу у термометру, која се није мицала са 30. подеока обориће на кратко невреме праћено олујним ветром и снажним пљусковима које ће трајати најмање два дана.

“Након невремена ће се убрзо вратити високе температуре које ће бити стабилне у наредним данима до краја недеље, али се због смене кише и вреве могу осећати спарина и висока влажност ваздуха”, стоји у саопштењу РХМЗ-а.

Већа количина падавина се очекује у пределима јужно и западно од Ниша, Крушевца и Ваљева, где ће у већини места пасти од 50 до 60 литара, а локално и више.

Температуре ће се у среду кретати од 20 до 25 степени у областима са падавинама, док ће у кошавском подурчју уз више сунца бити од 27 до 30 степени.

После краткотрајног расхлађења доћи ће до поновног пораста температуре и у осталим пределима земље уз могућност поподневних локалних пљускова са грмлајвином који ће бити учесталији у планинском делу земље.

Према најавама температура ће се крајем недеље кретати у интервалу од 27 до 33 степена.

Да нас очекује променљиво време у наредним данима потврдио је и на свом Фејсбук профилу професор географије из Новог Сада и велики заљубљеник у метерологију Марко Чубрило.

DANAS KRAJEM DANA FRONT PRELAZI ALPE I POČINJE SEKUNDARNA CIKLOGENEZA NAD JADRANOM.DO ČETVRTKA POD UTICAJEM CIKLONA…

Posted by Marko Cubrilo on Monday, August 3, 2020

“Пред нама је веома необична промена времена за овај део године. До четвртка под утицајем циклона над Јадраном јаче погоршање, грмљавина, локалне непогоде и осетније освежење. После 7. августа све до половине месеца стоји сигнал за умерено топло време без велике врућине уз повремене локалне пљускове”, написао је професор, између осталог, уз детаљну анализу прогнозе за цео регион.

Извор: Блиц