Здравље

МОРАТЕ ЗНАТИ! Ево како да раздвојите симптоме короне вируса од грипа!

Важно је разумети и како се симптоми развијају

Како је сезона грипа све ближе, како што лакше разликовати о којој болести је реч?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нова студија је мало олакшала ову ситуацију и нови подаци би људима могли да помогну да лакше разликују симптоме.

Научници са Универзитета у Калифорнији су успели да препознају којим респоредом се симптоми јављају. Ове би информације могле помоћи и да особа која препозна симптоме што пре оде у самоизолацију, што ће свакако ублажити последице.

– Редослед јављања симптома је посебно важно знати када имамо преклапање болести, попут грипа и ковид-19, чији су симптоми јако слични – изјавио је Петер Кухн, лекар и професор на поменутом Универзитету. Лекари тако могу и утврдити које кораке предузимати како би се што боље бринули о пацијенту и превенирали озбиљне последице.

Научници су користили познате податке

Како би предвидели редослед јављања симптома болести, анализирали су податке које је прикупила Светска здравствена организација од 55.000 заражених особа у Кини. Како би се упоредили симптоми ове болести и грипа, научници су анализирали и податке 2.000 позитивних случајева у Америци и Европи.

Којим редоследом се симптоми јављају?

Према подацима из студије, ово је редослед јављања симптома болести ковида-19:

1. Температура

2. Кашаљ и бол у мишићима

3. Мучнина и повраћање

4. Дијареја

– Истраживања откривају да пацијенти с грипом чешће прво пате од кашља па тек онда од температуре – појашњава др Роберт Глатер.

У стварности није све тако једноставно јер се грип може јавити уз лепезу симптома, од бола у леђима до кашља.

Глатер каже да би резултати студије могли бити корисни када је у питању процена већег броја пацијента који у болницу дођу са симптомима.

Према резултатима студије, грип ће се често јавити уз појаву кашља, док је први симптом ковид-19 болести температура.

Аутори студије су додали да су резултати истраживања важни за препознавање стања пацијента у тренуцима када у медицинским установама буде владала велика гужва.

Наравно, ови резултати истраживања никако нису правило које важи у свим случајевима. Глатер је поделио и своја искуства у лечењу пацијента у Њујорку:

– У суштини, док је температура често први симптом заразе коронавирусом, оно што видим код својих пацијента је често лепеза симптома. Код неких се тако јавља губитак укуса, али и промене на прстима као последица инфекције, а све то без јављања температуре, кашља или других респираторних симптома.

Тако је имао и једног пацијента који се јавио са симптомима главобоље и вртоглавице, што се може подударати и са симптомима можданог удара.

– Такође сам примио пацијенте који су се жалили само на бол у грудима, без осталих респираторних симптома – додао је доктор.

Према његовим речима, важно је да лекари буду свесни свих симптома који се могу јавити и да они не морају пратити никакав „распоред“.

Важно је разумети и како се симптоми развијају

– Важно је да би се могло што пре спречити ширење заразе и знати како се симптоми развијају – изоловати и пратити сваки случај је од изузетне важности јер се овај вирус, за разлику од вируса обичног грипа шири и до три пута брже – сматра Глатер и закључује да симптоми попут губитка мириса и укуса као и упалне промене на кожи могу бити важни симптоми који ће открити да се ради о болести ковид-19, а не о сезонском грипу.

 

 

 

 

Извор: SrbijaDanas.com/Vijesti.me