Србија

МОРАТЕ ЗНАТИ! Ово је знак да се прележали корону, а да то нисте ни знали

Фото: Pixabay.com

Медицински експерти из Израела су установили да је ово најчешћи симптом који се јавља код пацијената који били заражени короном

Док се земље широм света суочавају наглим скоком броја оболелих од корона вируса, многи медицински експерти већ месецима проучавају пацијенте који су прележали болест Цовид-19 како би открили како она напада тело.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истраживање из Јерусалима открило је нешто што би сви требали да знамо: 50 одсто пацијената оболелих од ковида доживљава општу слабост након борбе са вирусом, без обзира да ли је реч о тежој или лакшој клиничкој слици.

– Најмање половина ковид пацијената и даље пати од опште слабости и потешкоћа са дисањем недељама и, можда, месецима након опоравка, показују прелиминарни резултати израелског истраживања“, преноси и24.

Пулмолошки институт у Медицинском центру „Шаре Зедек“ у Јерусалиму објавио је у недељу своје налазе, који се односе на десетине пацијената оболелих од Цовид-19 болести, од благих до умерених и озбиљних стања.

Око 50 одсто њих је имало исти симптом – општу слабост након опоравка, која није повезана са тежином болести.

Штавише, истраживање је открило да пацијенти с лакшом клиничком слику могу имати дуготрајно оштећење плућа, док они који су у озбиљном стању не морају нужно да пријављују сличне потешкоће.

– Међу симптомима које смо испитивали пронашли смо општу слабост код већине испитаника, кашаљ и/или краткоћу даха, појаву фиброзе /плућне емболије, опструкције и сумњу на плућну хипертензију – казао је професор Гебријел Избики, директор Пулмолошког института који је покренуо ово истраживање.

Истраживање се и даље наставља.

– Захвални смо свим ковид пацијентима са седиштем у Израелу, који су лечени и пуштени или у болници или су били у “ корона вирус хотелу“ да би учествовали у студији – напоменуо је Избицки.

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Телеграф.рс