Свет

ПРЕДСЕДНИКОВ ТИМ ОТКРИО ОНО ШТО СУ СВИ ЧЕКАЛИ! Одлука је донета!

Бела кућа сагласила се данас да Камала Харис, демократска сенаторка из Калифорније, испуњава услове да буде потпредседница САД.

Тако су окончане сумње да не би могла да обавља ту функцију уколико би била изабрана на новембарским изборима, а дан уочи конвенције на којој ће прихватити номинацију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према одредбама америчког Устава, Камала Харис је Американка по рођењу.

“По мом мишљењу – случај је затворен”, поручио је Џејсон Милер, један од саветника у предизборном тиму председника Доналда Трампа, у изјави телевизији Еј-Би-Си.

Марк Медоуз, шеф кабинета Доналда Трампа, изјавио је да сенаторка Камала Харис испуњава услове да обавља функцију потпредседнице, уколико Џо Бајден буде био изабран за председника.

Медоуз је за ЦНН рекао да је забринут због ставова левог центра које Харис заступа, а којима се председник Трамп и републиканци противе.

Камала Харис је дете родитеља имиграната рођена у Сједињеним Државама – у граду Оукленду у Калифорнији, пише Глас Америке.

Њена мајка доселила се из Индије због студија, док јој је отац пореклом са Јамајке.

Она је прва Афроамериканка кандидаткиња за потпредседничку функцију.

Кампања вероватног председничког кандидата Џоа Бајдена тврдње по којима сенаторка Харис не испуњава услове одбацила је као неприхватљиве.

Трамп је годинама промовисао тврдње по којима бивши председник Барак Обама није могао да обавља председничку функцију јер је рођен у Кенији, а не на Хавајима.

Протекле недеље недоумице о подобности сенаторке Харис означио је веома озбиљним.

„Чуо сам да не задовољава потребне критеријуме. Не знам да ли је то тачно. Верујем да су демократе то провериле пре него што су је изабрале да се кандидује за потпредседника. Али то је веома озбиљно… Ви кажете да они тврде да није квалификована пошто није рођена у овој земљи”, рекао је Трамп у петак.

На тврдње о могућој неподобности Камале Харис за обављање потпредседничке функције пажњу је скренула Џена Елис, виша правна саветница у кампањи за реизбор америчког председника.

Она је протекле седмице указала да Харис није у могућности да се кандидује за потпредседницу, због имиграционог статуса родитеља у тренутку њеног рођења.

То је засновала на тврдњама које је у листу Њузвик изнео Џон Истмен, професор права на Универзитету Чепмен у Калифорнији и сарадник Института Клермонт конзеврвативне оријентације.

У ауторском тексту је иницирао тврдње у којима поставља питање да ли су родитељи Камале Харис били држављани САД у време њеног рођења – или су били посетиоци у привременом статусу, што би према његовим тврдњма значило да је могуће да Харис по рођењу, како наводи, није била у потпуној надлежности САД већ неке друге државе или држава.

“У име кампање говорим ја, а не она”, закључио је у изјави Еј-Би-Си-ју Џејсон Милер један од саветника у предизборном тиму председника Доналда Трампа, говорећи о ставовима које је износила Џоана Елис.

Извор: Тањуг