Србија

РЕГИОН СЕ ТРЕСЕ! Српска војска добила оружје какво немају ни много веће и богатије земље

Војска Србије добила је пушку какву немају ни много веће, богатије и развијеније армије него што је наша. То је новоуведена модуларна пушка која може да користи муницију два калибра, 6,5 и 7,62 мм, а производи је „Застава“.

Припадници Војске Србије на полигону Никинци приказали су могућности нове пушке, али и оклопног возила „Лазар 3“ током обуке одељења тог возила, ком је присуствовао и министара одбране Александар Вулин.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима министра Вулина, процес осавремењавања и увођења нових средстава наоружања у Војску Србије је непрекидан.

„Модуларна пушка у калибру 7,62, али и у калибру 6,5 је нешто што немају ни много веће, богатије и развијеније армије него што је наша. Модуларна пушка је постала део нашег наоружања, припадници 41. пешадијског батаљона већ вежбају са њом, узимају је као своје основно средство и показују да су наши конструктори урадили изузетан посао“, рекао је министар и нагласио да „ћемо наставити да опремамо нашу војску и мењаћемо и оно што ни много богатији не могу тако лако да ураде, а то је – стрељачко наоружање“.

„Осим тога, видели смо и како се употребљава оклопно возило пешадије „Милош“ 4×4. Биће велико појачање за припаднике наших специјалних јединица и показује да наши конструктори могу да се носе са било ким од својих колега. Без обзира колико су неки богатији и развијенији, не могу да кажу да много заостајемо за њима. Процес осавремењавања, обучавања, опремања Војске Србије се наставља и настављаће се баш сваког дана. Ми смо војно неутрална земља, Србија се неће сврставати ни уз један блок, али да би то било могуће и да бисмо могли самостално да доносимо одлуке морамо да имамо овако опремљену војску“, нагласио је министар Вулин.

Помоћник министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић истакао је да је у претходном периоду као приоритет у повећању способности Копнене војске било повећање способности артиљерије, али и пешадије, са три главна правца.

То су повећање нивоа заштите војника кроз нову генерацију заштитне опреме, повећање способности заштићене мобилности, односно одговарајућа оклопна борбена возила точкаши која могу да издрже изазове савременог бојишта и безбедно превозе пешадију у борби као што је „Лазар“ и повећање убојитости војника која се остварује новим системом стрељачког наоружања што подразумева нову пушку и још осам нових типова стрељачког наоружања, нови систем муниције и нови сет оптичких и оптоелектронских нишанских справа.

„Све то заједно треба да значајно повећа убојитост наших војника пешадије за 30 до 50 процената. Основа свега тога је нови метак 6,5 мм који је уведен у наоружање после исцрпних испитивања претходних година и нова модуларна пушка М19 6,5/7,62 мм која је недавно уведена у наоружање“, нагласио је Милорадовић.
Додао је да је она опремљена комплексним нишанским системима – дневни и рефлексни оптички нишан су стандардни комплет пушке, као и термовизијски нишан који ће носити одређени број припадника сваког пешадијског одељења, а који значајно повећава ефикасност тог одељења и у ноћним дејствима.

Он је најавио да се до краја лета очекује да се преостали део ове нове генерације стрељачког наоружања уведе у наоружање наше војске и да се са њима убрзо опреме сви пешадијски батаљони Војске Србије.

На полигону у Никинцима приказани су и нови комплети заштитне балистичке опреме Т-18 и демонстративни рад оклопног возила „Милош“, након успешно завршених испитивања.

Извор: rs.sputniknews.com