Србија

СРПСКИ ЛЕКАРИ ИЗНЕЛИ НОВО УПОЗОРЕЊЕ: Након корона вируса ови симптоми НЕ ПРОЛАЗЕ !

Директор Института за ортопедско-хируршке болести „Бањица“, Зоран Башчаревић, каже да ковид 19 није болест без последица, и да је потребно више недеља да оне прођу код излечених пацијената.

Зоран Башчаревић је рекао, гостујући у Дневнику РТС-а, да се у Институту за ортопедско-хируршке болести „Бањица“ тренутно налазе 134 ковид пацијента.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Јуче смо имали 27 отпуста, а само четири пријема и такав тренд имамо у последњих неколико дана. Ако се тако настави – а не верујем да се тако може наставити јер смо сада задржали пре свега теже пацијенте, наша интензивна нега и даље је пуна, онда бисмо могли очекивати да у наредних неколико недеља дођемо у стање да више немамо ковид пацијенте – наводи Башчаревић.

На кисеонику се, наводи налази 50 пацијената. Наводи да је у КБЦ „Драгиша Мишовић“ око 20 радника позитивних на ПЦР тестирању, али да нико није хоспитализован.

Имају, како додаје, доста људи позитивних на серолошким тестовима, што значи да је болест прошла кроз њих и да су стекли имунитет.

– Не смемо уопште да се опустимо, не смемо да чврсто верујемо да је ово почетак једног краја. Не бих ја тако рекао. Ми смо на некој заравни. Пацијената је мање, ми их отпуштамо. Међутим, они који долазе су и даље тешко болесни, немамо ситуацију да имамо само лако оболеле пацијенте – напомиње Башчаревић.

Додаје да су пацијенти и даље су много млађи од од оних које су лечили у априлу.

– Сада је њихова старосна структура између 55 и 65 година – наводи Башчаревић.

Башчаревић, који се излечио од ковида 19, истиче да болест оставља последице и да људима треба можда и месец дана да оне прођу.

– Оздравите ви од короне, добијете негативан брис, све је то у реду. Међутим, једна општа малаксалост, слабост, можемо чак донекле рећи деконцентрација, умор – остају. Лако се замарате, немате више енергије да радите осам, девет сати дневно, већ само два, три сата. Није ово болест без последица. Када ће оне да прођу, ко зна, можда месец дана од почетка првих симптома”, наводи Башчаревић.

Најважнија је, истиче, да људи најзад оздраве, али не треба да очекују да ће одмах поново “бити у форми”.

– Не очекујте одмах, већ месец дана, недеље ће требати да се вратите у пуну форму – истиче Башчаревић.

Извор: Srbijadanas.com