Србија

ОБЈАВЉЕН НАЈНОВИЈИ ПРЕСЕК СТАЊА: Ово је ситуација у Србији!

БЕОГРАД – У последњих 24 сата у Србији су регистрована 84 заражена короном а један пацијент је нажалост преминуо.

Директор Клиничког центра Србија проф. Милика Ашанин каже да је ситуација у земљи, што се тиче вируса корона, задовољавајућа и стабилна, али да је крхка.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је за ТВ Пинк рекао да нас то обавезује на посебан опрез и одговорност. „Значајно је мање болесника у пријемно-тријажним амбуланата, како Инфективне клинике, тако и ковид амбуланти у Београду. На нивоу града Београда у току 24 сата на болничко лечење се прими прими око десетак пацијената“, рекао је Ашанин.

Наглашава да је стање у Инфективној клиници до сада добро, да се за 24 сата обави 60 до 70 прегледа и да је значајно да број прегледа буде испод 100.

„Имамо 36 или 37 пацијената на болничком лечењу и четири на респиратору“, рекао је Ашанин и нагласио да се у Србији обави око 1.000 прегледа дневно што се тиче Србије.

Истиче да је повећан број прегледа, да је поремећен однос првих прегледа и контролних прегледа.

„У протеклом периоду ми смо имали две трећине контролних прегледа. Сада су две трећине први прегледи. На сатном нивоу пратимо ситуацију“, навео је он. Подсећа да је пред Србијом неколико изазова, а то је повратак грађана из иностранства, почела је школска година, почиње настава на факултетима.

Напомиње да у овом моменту нема ништа ефикасније у борби са вирусом корона осим превентивних мера – ношења маски, дистанце и редовне хигијене руку. Додатни ризик представља и то што се од половине октобра очекује појава сезонског грипа, те да је грип вакцина веома важна. „Позивем све грађане да се вакцинишу против грипа, а када стигне вакцина и против корона вируса“, закључио је он.

Према извештају Завода за јавно здравље Краљево, епидемиолошка ситуација на територији града Краљева у протекла 24 часа је непромењена. Од 20 узорака бриса узета у здравственим установамана подручју града Краљева од особа са симптомима болести „Цовид-19“ или по другим индикацијама за тестирање – нема новорегистрованих позитивних.

Укупан број регистрованих лица позитивних на вирус „САРСЦоВ-2“, који изазива заразну болест „Цовид-19“, на територији града Краљева на дан 9. септембар је 1.388. Од последњег извештаја, са територије града Краљева, у Општој болници „Студеница“, није било преминулих. Ј.С.

Корона се не предаје у Мачванском округу где су јуче (8.9) потврђена још три позитивна узорка и то по један у Шапцу, Богатићу и Љубовији, саопштено је из шабачког Завода за јавно здравље. Укупан број позитивних у округу је од почетка пандемије 3.205, а тренутно је 253 оболелих. Што се тиче Лознице она већ пети дан нема новопозитивних на ковид-19 и у септембру је имала само два. Тријажном центру лозничког Дома здравља ‘’Др Миленко Марин’’ јавила су се 44 пацијента, а два су упућена на Инфективно одељење у чијој амбуланти је током јучерашњег дана прегледано 16 пацијената, од тога је било шест првих прегледа. На 25 рендгенских снимака плућа откривене су четири нове пнеумоније. Настављено је смањење броја хоспитализованих ковид-пацијената у Општој болници Лозница где је примљен један, а отпуштена два па их је тренутно тринаест. Да живот иде даље најбоља потврда стиже из лозничког породилишта у коме је за претходних седам дана рођено 20 беба, по десет девојчица и дечака. Т.Илић

Ужице

У Општој болници Ужице хоспитализован је 31 пацијент суспективних и позитивних на корона вирус, а од тог броја три пацијената налазе се на одељењу интезивне неге , од којих је један на вештачкој вентилацији.

Чачак

На свим одељењима у оквиру Опште болнице Чачак, која су претворена у ковид одељења, хоспитализовано је 13 пацијената. У протекла 24 часа примљен је један пацијен, а отпуштено је пет. У респираторном центру једна особа је прикључена на респиратор. За последња 24 часа у пријемно – тријажној амбуланти Опште болнице Чачак, са симптомима и знацима ковид инфекције прегледано је 36 пацијента, од којих је 27 првих прегледа. Радни тим и градоначелник апелују на суграђане да се придржавају свих прописаних мера у циљу спречавања ширења болести ЦОВИД – 19.

Извор: Курир.рс/Танјуг/Рина