Регион

ВЕЛИКА ТРАГЕДИЈА! Мајка и син преминули истог дана од короне!

Случај породице из Пљеваља, чији су мајка и син преминули истог дана од вируса корона, а остали чланови породице такође инфицирани, на најтежи начин упозорава каква опасност прети од епидемије.

Тест је показао да су и снаха и супруга преминулих позитивни на корона вирус, као и њен свекар који се налази на лечењу у пљеваљској болници и његово здравствено стање за сада је стабилно. Према тврдњама из породице, инфицирана је и кћерка, односно сестра преминулих, која се лечи у болници у Београду, пише подгорички Дан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Те информације потврдила је супруга преминулог, која се са троје мале деце, од којих је једно једногодишња беба, налази заједно с њима у кућној изолацији. Како тврди, има блаже симптоме болести.

Према речима породице, први симптоми болести код чланова ове породице, појавили су се неколико дана након прославе рођендана и крштења једног детета.

Епидемиолошка служба Дома здравља Пљевља није тестирала и изоловала троје деце од мајке која је заражена, преноси РТЦГ.

Директор Дома здравља Пљевља Илхан Турсумовић рекао је да деца нису тестирана јер немају симптоме вируса короне, што је по протоколу о поступању са оболелим и контактима Ковид-19 пацијената.

У Хрватској 261 нови случај корона вируса, умрло седам људи

У протекла 24 сата у Хрватској је потврђен 261 нови случај корона вируса од 5.690 тестираних особа. Од ковид-19 умрло је још седам људи, саопштио је Национални штаб цивилне заштите.

Тренутно је број активних случајева заразе у Хрватској 2.429, преноси портал индеx.хр .

Хоспитализовано је 313 пацијената, од којих су 24 пацијента на респиратору. Од почетка пандемије, у Хрватској је потврђено укупно 13.368 случајева инфекције, од којих је 218 особа преминуло, а 10.721 се опоравила.

До данас је у Хрватској укупно тестирано 216.495 особа.

У Босни и Херцеговини 304 новозаражене особе

У Босну и Херцеговини су у последња 24 сата регистрована 304 случаја заразе корона вирусом, подаци су објављени у ентитетским здравственим институцијама.

Заводу за јавно здравство Федерације БиХ пријављено је 1.228 узорака, од којих је 246 позитивно на корона вирус.

Нови случајеви регистровани су у свим кантонима у Федерацији БиХ, преноси портал Кликс. У Федерацији БиХ, корона вирус је до сада потврђен код 14.648 особе.

Закључно с данашњим даном, у Федерацији БиХ излечено је 10.474 пацијената, од чега 197 у протекла 24 сата. Заводу за јавно здравство Федерације БиХ пријављен је један смртни исход.

Преминуо је мушкарац из Широког Бријега. С данашњим даном, укупан број смртних исхода на подручју Федерације БиХ је 400, од чега су 262 особе мушког и 138 особа женског пола.

Код 58 особа у Републици Српској потврђено је присуство корона вируса у последња 24 сата, односно од последњег извештаја о епидемиолошкој ситуацији. У последња 24 сата, Институту за јавно здравство пријављена су три смртна случаја код којих је потврђено присуство новог вируса корона.

У Тузли прва реинфекција

Први случај реинфекције корона вирусом забележен је у Тузланском кантону, а стање пацијента и друге реакцијевна вирус лекари помно прате, али за сада без сазнања да ли је он инфективан.

Пола године од први случајева заразе корона вирусом у Босни и Херцеговини сада су се појавили први случајеви реинфекције, а један такав је регистрован и у Тузли.

Како је за клиx.ба потврдио директор Универзитетског клиничког центра у Тузли Вахид Јусуфовић, тренутно је у ковид болници хоспитализован пацијент код кога је потврђена реинфекција вирусом.

„Реч је о пацијенту који је два пута хоспитализован у нашој Клиници за заразне болести, а још оваквих случајева је забележено у Босни и Херцеговини. Сада је са имунолошке стране потребно утврдити о чему се ради“, казао је Јусуфовић.

Говорећи о пацијенту код којег је потврђена реинфекција, Јусуфовић је казао да се он раније опоравио од обољења ковид-19, тачније био је позитиван, хоспитализован је у болници где је и лечен, а затим је након значајно побољшаног општег стања и негативног ПЦР теста пуштен кући.

„Међутим, након извесног времена поново је хоспитализован као позитиван. То значи да још нисмо у потпуности сигурни какав имунитет корона оставља након прележане болести“, додао је Јусуфовић.

Да ли је овај пацијент инфективан, односно да ли може да пренесе заразу другима и колико је реинфекција опасна по његов организам тренутно је непознаница.

„У свету, па тако и код нас још није утврђено да ли је и колико пацијент инфективан. Теоретски то може бити уколико има нови генотип вируса, као што су случајеви код грипа. Његово лечење тренутно је у току и ми имамо отворене све опције јер не знамо природу болести. На крају може имати блажу, али и тежу слику и на сва питања одговоре треба сачекати након завршетка другог лечења“, рекао Сеад Ахметагић, начелник Клинике за заразне болести у Тузли у оквиру које је и формирана ковидД болница.

Стање пацијента тренутно је стабилно, а тузлански лекари га помно прате.

„Ми према њему поступамо као да је инфективан и то радимо због заштите других пацијента и запослених. Такође, сходно броју позитивних пацијената ми очекујемо да ће бити нових реинфекција у наредном периоду“, додао је Ахметагић.

У ковид болници Универзитетског клиничког центра у Тузли тренутно се налази 36 пацијента код којих је потврђена инфекција корона вирусом, док је шест прикључено на респиратор у Респираторном центру Клинике за плућне болести.

Највише новозаражених од почетка пандемије у Мађарској

У Мађарској је потврђен рекордан број новоинфицираних корона вирусом од почетка пандемије – 916.

Од почетка епидемије у Мађарској је потврђено 11.825 случајева ковид-19, а тренутно су активна 7.134 случаја инфекције, преноси АП. Од корона вируса умрла су још два пацијента, а од почетка пандемије преминуле су укупно 633 особе.

Премијер Виктор Орбан рекао је данас да школе остају отворене и да се живот мора наставити.

„Здравствени систем је спреман да управља новим таласом пандемије, уз више од 10.000 слободних кревета“, рекао је Орбан.

 

 

 

 

 

Извор: Тањуг