Србија

ДРЖАВНА МАТУРА ЋЕ ЗАМЕНИТИ ПРИЈЕМНИ ИСПИТ! Ево шта нас чека!

Прво пилотирање државне матуре, која би требала да буде уведена од 2022. године и да замени пријемни испит на факултетима, биће спроведено у 101 школа у Србији.

Пилотирање тестова намењених општој матури биће у 50 гимназија, тестирање за стручну матуру биће у 38 средњих стручних школа, док ће се тестови за уметничку матуру проверавати у три уметничке школе. Пилотирање завршног испита планирано је у 10 средњих трогодишњих школа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Државна матура треба значајно да унапреди квалитет образовања, пре свега у средњошколском и високом образовању. Прво пилотирање заказано је крајем октобра, очекујем после 20. октобра да ће се приступити првом пилоту – каже саветница министра просвете Гордана Косановић.

Она наводи да ће се у првом пилоту, осим државне матуре, пилотирати и завршни испит за трогодишње школе.

Планирано је да се тестирају само задаци и процедуре на нивоу школе, а Косановић појашњава да из безбедносних разлога сада није могуће спровести остале процедуре које се тичу, рецимо, дистрибуције тестова.

За крај маја наредне године је планирано друго пилотирање државне матуре и тада ће бити укључене све школе, а тестираће се и све процедура које би требало да буду идентичне онима моје ће се спроводити на самој матури.

У оквиру државне матуре у гимназијама се полаже општа матура – два обавезна предмета (српски језик, математика) и један са листе општеобразовних предмета.

У средњим стручним школама полажу се, такође, два обавезна предмета (српски језик и математика) и стручни предмет.

Што се тиче уметничке матуре полаже се српски језик и књижевност, један предмет са листе општеобразовних предмета и уметнички предмет.

Проба државне матуре планирана је за пролеће 2022. година.

 

 

 

 

Извор: Еспресо,рс/Тањуг