Србија

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ! Кон открио: Ево колико може да траје трећи пик короне и која 3 града у Србији су критична

Вирус корона у свим земљама око Србије показује велики потенцијал и брзо се преноси, јер улазимо у период јесен-зима када је најактивнији, каже епидемиолог Предраг Кон и додаје да трећи пик може да траје 12 до 16 недеља.

Он је рекао да се број заражених повећава у Београду, али и у Крагујевцу и Ваљеву и да од примене епидемиолошких мера зависи колико ћемо га успорити.

“Само од нашег понашања зависи колико ћемо га успорити. Може да траје 12 до 16 недеља са успоравањем. Што га више успоримо то ће мање људи имати трагичан исход”, рекао је Кон.

Он је навео да многе европске земље нису имале други пик током лета, као Србија, и да тек сада имају други удар вируса.

Србија је имала током лета други удар и повећање броја оболелих те Кон сматра да је због тога наша земља у овом моменту боља од остатка Европе.

Напомиње да је важно да се носе маске и на отвореном у пешачким зонама где је немогуће контролисати дистанце.

“Препорука је да се носи маска свуда и на сваком месту. Једина земља која се држи по питању короне је Кина, јер сви носе стално маске. Захваљујући томе тако многољудна нација се држи без и једног случаја”, нагласио је он.

Појашњава да уколико сви носе маске заштита од преношења вируса је 99 одсто.

Ако само један човек носи маску, а око њега нико не носи онда је он само 30 одсто заштићен.

Кон напомиње да је важна колективна свест, да применом препоручених мера може да се смањи преношење вируса док немамо вакцину.

“Успоравањем преношења вируса обезбеђујемо не само здравственом систему да опстане, већ обезбеђујемо да се преживи период до доласка вакцине која треба да обезбеди колективни имунитет. Ово је превише озбиљна болест да се чека да се природно створи колективни имунитет”, навео је он.

Број пацијената у ковид амбулантама се стално повећава, те је тако у Београду претпрошле недеље било 11, 6 одсто, а прошле 20 одсто.

Кон каже да га “гане” када види људе на улици да су дисциплиновани, да носе маске и да мора да се схвати да је понекада Кризни штаб за борбу против ковид 19 оштрији јер су “јако забринути”.

“Не можете да изоставите чињеницу да се тако драматично вирус убрзава у непосредној близини, а да гледате прославе и неке недодирјиве, како их зовемо у медицинском делу Кризног штаба”, рекао је Кон.

Појашњава да понашање треба мењати док се вирус није раширио у супротном ће масовно заражавање натерати све да мењају понашање.

Упитан шта ће бити са школама и да ли ће се затварати, Кон је рекао да то не зависи од епидемиолога да је модел наставе за школе направљен и да то функционише.

“Прошле недеље било је појединачних случајева заразе у 26 школа, од тога 10 средњих, претпрошле недеље било је у 27 школа. Ретки су случајеви да се јасно види преношење у школи, до преношења долази ван школе”, навео је он.

Процедура је да уколико се у једном одељењу појаве два заражена ученика цело одејење иде на онлајн наставу, те се тако може десити и да десет одељења у једној школи прати наставу онлајн, али да то не значи да ће се настава уживо прекинути у школи.

Надзор је, наводи, у школама и вртићима добар, али да фали бољи надзор над великим колективима и местима забаве.

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Тањуг, ТВ Пинк