Србија

КОРОНА ПРАВИ ХАОС ПО СРБИЈИ: Све се затвара у 21 час, Конов коефицијент „дивља“

Фото: јутјуб

Крагујевац други дан за редом Кирзни штаб за борбу против короне истиче као град на чије најновије податке о броју заражених треба обратити посебну пажњу. Јуче је овде малтене сваки пети тестирани на ковид био заражен, односно 18,8 одсто или 17 од 90 тестираних особа у овом граду. Данас је ситуација још гора, те је новооболелих 23.

Изгледа да је опуштено понашање, пре свега младих, довело је опет у опасност целокупну популацију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Др Предраг Делић, епидемиолог и заменик директора Института за јавно здравље у Крагујевцу каже да је „протеклих дана забележено повећање броја заражених“.

Др Делић: Подаци у Крагујевцу упозоравају

– Рано је да говоримо да је сада овде потенцијално жариште, али подаци упозоравају – каже др Делић и истиче да је сада најважније праћење контаката заражених.

Како каже, пре два дана имали су 16, данас има 23 позитивних.

– Проценат је 12 одсто, а имали смо раније и 40 одсто. Ситуација је несигурна, и није добра, али је рано за било какве закључке – сматра главни епидемиолог у овом граду.

Како каже, све око нас је допринело томе, јер „Србија није изолована земља“.

– Румунија бележи 5.000 дневно, Црна Гора 300… За Крагујевац је конкретно проблем то што грађани нису доследни у спровођењу општих мера. Маске, дистанца, хигијена, то је кључ! Ту су и прославе и скупови које би требало избегавати. Велики број људи на малом простору је ризик. Људи не схватају да неће скорије овај вирус да нестане, и да је све на свачијој савести – упозрава др Делић.

Трстеник увео ванредну ситуацију

Јуче је као град где је такође веома лоша ситуација означен и Трстеник. Како смо писали, ситуација овде је веома забрињавајућа и не смирује се данима – тамо је чек 5 позитивних од 9 тестираних. Конов коефицијент ту је јуче износио невероватних 55,5 одсто!

У Трстенику је, зато, уведена ванредна ситуација.

Како каже др Жаклина Ристић, заменица директора Дома здравља, последње недеље септембра је забележен пораст броја позитивних, па је председница општине Милена Турк на препоруку епидемиолога увела ванредну ситуацију у општини.

То подразумева скраћени рад угоститељских објеката до 21 сати, и појачану контролу инспекција.

Зараза кренула из црквеног хора
– Почетком октобра смо имали око два дневно позитивних, али сада се ове недеље повећава број прегледа и сада имамо 84 тестираних и 17 позитивних од почетка октобра. То је око 20 одсто, што је значајан податак – рекла је она.

Према Ристићевим речима, „заразу је проширила жена која пева у црквеном хору, а заразила се од сина који живи у Београду“.

– И сада је пет жена из црквеног хора позитивно, док се остале тестирају – каже Жаклина Ристић.

Мерошина да уведе ванредну ситуацију

Јуче је забрињавала и ситуација из Мерошине. Њиме је Кризни штаб предложено да анализирају стање и уведу ванредну ситуацију уколико је потребно.

Ваљево скочило на неславној листи
Данас се ситуација мало променила, па је на лису градова чија ситуација забрињава додато и Ваљево, са такође 23 новозаражена за један дан.

Иначе, ситуација се у Београду, судећи према данашњем корона пресеку смирује, јер све мањи проценат оболелих долази из престонице.

Преливање епидемије из Београда по Србији

Али се зато дешава оно на шта су епидемиолози упозоравали: епидемија се сада из Београда прелива по Србији.

Да ће доћи до преноса и ширења броја заражених и на остале делове Србије, а не само у Београду, пре два дана упозрио је др Предраг Кон, епидемиолог и члан Кризог штаба за борбу против ковида 19.

– Неће то доћи одједном, али у наредним недељама се може очекивати – навео је Кон.

Као и што је трећи талас поранио, очекивало се да ће доћи крајем овог и почетком следећег месеца, а ми смо већ увелико у њему, тако се изгледа и ова прогноза око преливања већ остварила, па се полако стварју нова жаришта.

Што се јучерашњег прегледа стања по градовим тиче, то је изгледало овако: Након Београда (57) и Крагујевца (17), према броју новозаражених уследили су Врање и Крушевац са по 6, заитм Ниш и Трстеник са по 5, док Краљево броји 4. Нови Сад, Нови Пазар, Мерошина, Зрењанин, Шабац и Прибој имају по 3 нова случаја заразе, а остали 2, 1 или 0.ају локална жаришта широм Србије.

Данас тај редослед изгледа овако: Београд 84, Крагујевац 23, Ваљево 23, Ниш 9, Врање 7, Нови Сад и Крушевац по 6, Врњачка Бања 5, Бор, Ћуприја, Александровац и Пријепоље по 4.

Извор: Блиц