Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ: Ко не пријави порез ризикује казну од 150.000 динара

Позив порезника да грађани пријаве своје приходе које остварују у иностранству, изазвао је велику реакцију јавности. Док једни безуспешно покушавају да сазнају колики износ пореза ће им бити разрезан, други спекулишу смеју ли држави да „прећуте“ да су имали ванредан прилив из других земаља. Суштина је ће овај порез моћи да остане неплаћен само док их држава не открије. А тада су у игри много већи износи на име казне који иду до 150.000 динара, али и прекршајних пријава.

Пореска управа позвала је грађане који остварују приходе у иностранству, најчешће путем интернета, да пријаве зарађени износ и плате порез, и то са каматом. У противном им следује прекршајна пријава.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима Александра Васића, пореског саветника и члана управног одбора Удружења пореских саветника Србије, казне за неподношење пореске пријаве иду до 150.000 динара.

“Лица која остварују приходе из иностранства обавезна су и да плате порез и да поднесу пореску пријаву ПП-ОПО”. За неподношење пореске пријаве казне за физичка лица се крећу од од 5.000 до 150.000 динара”, каже за Нова.рс Александар Васић.

Како додаје – за неплаћање пореза казна је 50 одсто од утврђеног пореза.

Уз све то, важно је знати да је граница између прекршајне и кривичне пријаве “повучена” на пола милиона динара.

Прекршајна пријава следује обвезнику којои свој приход не пријави, а порезници то у контроли открију. Међутим, ако је реч о износу већем од пола милиона динара, обвезнику следује и – кривична пријава, где су и казне озбиљније.

Закон, као што је Нова.рс већ писала, препознаје две велике групе прихода које је могуће остварити у иностранству.

Једна група прихода је од ауторских дела, док друга спада у категорију “осталих прихода”. У зависности шта радите – зависиће и стопа по којој ћете плаћати порез држави Србији. Тако, најчешће, овај порез износи око 46 центи на један евро прихода, али у неким случајевима може да достигне чак 80 одсто од остварених прихода, и то уколико посао не може да се подведе под “ауторско дело”.

“Пореска управа Србије установила је високу стопу непоштовања пореских прописа и идентификовала грађане који осварују приходе по основу пружања разних врста услуга у иностранству. Најчешће су то услуге развоја софтвера, превођења, држања часова страних језика, промоције, графичког дизајна и друге врсте услуга. Непоштовање пореских прописа установљено је и код грађана који приходе остварују на друштвеним мрежама – “јутјубери”, “инфлуенсери”, интернет клађења и слично”, навела је Пореска управа.

А потом је позвала грађане да се сами пријаве.

“Пореска управа Србије позива све грађане који су пропустили да поднесу пореске пријаве, да пре предузимања било које радње пореског органа у вези учињене радње или пропуста, односно пре отпочињања пореске контроле или подношења захтева за покретање прекршајног поступка, самоиницијативно то учине, односно обрачунају порез и доприносе са припадајућом каматом и измире своје законске обавезе, како би избегли прекршајну одговорност”, упозорили су порезници.

Извор: Нова