Србија

УДАРНА ВЕСТ! Сутра седница Кризног штаба! АКО БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ ПРЕЂЕ ОВУ ГРАНИЦУ, ЗАТВАРА СЕ СВЕ!

Кризни штаб одржаће сутра нову седницу.

Како сазнајемо, на седници ће бити разматране нове могуће мере, али коначна одлука о њима неће бити донесена сутра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На седници ће бити разматрана ситуација у целокупној Србији у којој се последњих дана драматично повећао број заражених. Како сазнајемо, очекује се да ситуација са короном у нашој земљи у наредном периоду буде још тежа и да би могле да буду донесене нове мере.

Због веома драматичне ситуације, чланови Кризног штаба упозоравају да нам прети опасност да дођемо и до 500 оболелих дневно. Према њиховим речима, ако не будемо поштовали мере и задеси нас такав сценарио, угоститељски објекти, сплавови, позоришта и биоскопи одмах ће бити затворени, а ђаци и студенти ће наставу пратити искључиво онлајн.

Епидемиолог Предраг Кон истиче да је до овакве ситуације дошло због непоштовања епидемиолошких мера и напомиње да је навише заражених у Београду.

– Овако нешто смо и очекивали. Међутим, пораст броја оболелих у престоници видеће се током ове недеље, а укупан број заражених у целој Србији сигурно ће бити троцифрен, као што је било и претходних дана. И пре неколико дана сам прогнозирао да ће бити око 200 инфицираних дневно, можда неким данима и пређе тај број. И то се остварило.

Зато пратимо ситуацију и гледамо да вирус што је могуће више успоримо. Зато још једном апелујемо на грађане да носе маске, поштују дистанцу, избегавају окупљања, перу и дезинфикују руке – истиче епидемиолог и члан Кризног штаба др Кон.

Са њим је сагласан и епидемиолог доктор Бранислав Тиодоровић.

– Ако будемо имали 500 заражених дневно, што није искључено да се деси у наредне две недеље и ако се народ не уозбиљи, Кризни штаб ће морати да донесе још ригорозније мере. Највероватније настава више неће бити у школама и на факултетима, већ искључиво онлајн. Такође, треба онемогућити да певачи наступају по сплавовима и кафанама. А самим тим и потпуно затворити те и друге угоститељске и културне објекте. Циљ је да се смањи циркулисање вируса и да избегнемо сценарио какав је свуда око нас – каже др Тиодоровић.

О ситуацији са кором у Србији, говорио је јуче и председник Србије Александар Вучић, који је нагласио да се бројке повећавају и да се свуда преговара како би се набавила вакцина када буде готова.

Он је за РТС напоменуо да у региону број позитивних много више расте и да је, на пример, у Хрватској 770 нових оболелих, што би у Србији значило 1.300 нових случајева заразе, пропорционално броју становника.

– И даље није драматично, немамо велики број мртвих и хоспитализованих, систем све то за сада подноси, али је крајње време да се понашамо најодговорније могуће и да разумемо да ћемо се суочити са опаком блолешћу у најсуровијем смислу – упозорио је Вучић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс