Србија

Алармантно упозорење доктора Јанковића: Можемо доћи у ситуацију ДА НЕМА КО ДА НАМ ПОМОГНЕ! Ево шта следи!

Имунолог и члан Кризног штаба Срђа Јанковић каже да је епидемиолошка ситуација озбиљна и да је важно да се учини све што је у нашој моћи да се ограничи пораст броја заражених

Он је нагласио да је највећа брига заражавање здравствених радника и како обезбедити довољан број лекара и медицинских сестара у болницама, како не бисмо дошли у ситуацију да нема ко да помогне пацијентима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Најважније је да сачувамо здравене раднике од заражавања, јер можемо доћи у ситуацију да чак и то што имамо болнице не може да нам помогне ако не буде било људи који ће тамо радити“, рекао је Јанковић за ТВ Пинк.

Он је нагласио да новим пакетом мера које ступају на снагу од сутра, покушавају да стабилизују ситуацију и да нагласак није на затварању после 18 сати, већ да се грађани придржавју мера 24 сата.

Први резултати мера, како је рекао, могу се очекивати седам до десет дана, и даље је најважније ношење маски, дистанца и не окупљати се.

„Медицински део кризног штаба предлагао је увођење нових мера и раније. Ако буде потребно ми ћемо се залагати и за додатно пооштравање мера, али је у овом тренутку много важније да се оне спроведу. Да смо оне мере спроводили ригорозније можда би крива за нијансу била другачија. Нема замене за избегавање контаката“, рекао је Јанковић.

Упитан за ситуацију у школама, Јанковић је рекао да се процењује колико је вирус ушао у школске колективе и да је ризик преношења у самој школи постао већи него у самој заједници.

„Одељења прелазе на онлајн наставу када се за то стекну услови. Када ће наступити тренутак када ће цело школство да пређе на онлајн наставу то сада не могу да кажем, сигурно да се приближава“, рекао је Јанковић.

Он је нагласио да је став Кризног штаба да се што дуже могуће држе ниже разреде у школи, делимично и због тога што млађа деца не могу сама да остају код куће.

„Обданишта ће радити док год буде могуће. То остаје на разматрање из дана у дан“, закључио је он.

 

 

 

 

 

 

Извор: Тањуг