Србија

ХИТНО УВЕДЕНА НОВА МЕРА: Ово ће бити обавезно од уторка

Омогућавање рада од куће свим запосленима код којих то радни процес допушта – тако гласи једна од седам нових мера Владе које ступају на снагу од уторка. Иако се током претходних удара короне није толико истицала у први план, те су фирме у складу са могућностима и избором слале раднике на рад од куће, сада је ова мера избила у сам врх превентиве и постала обавеза.

– Омогућавање рада од куће свим запосленима код којих то радни процес допушта – прецизно гласи ова мера, која би од уторка требало да почне да се примењује.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министар здравља Златибор Лончар, рекао је данас, коментаришући нове мере да су два разлога у овом случају пресудна.

– Међу мерама је да се омогући рад од куће и то из два разлога да људи не праве контакте и да растерете градски превоз – рекао је он.

Да је ова мера већ неко време била у плану нагласио је раније и др Бранислав Тиодоровић говорећи о епидемиолошкој ситуацији на југу Србије.

– Није искључено да се препоручи да свако ко може ради од куће, и да се деца не воде у вртић, већ да иду само са потврдом родитеља да морају да раде – истакао је недавно др Тиодоровић.

Ова препорука се најпре и обистинила у Нишу, а примењивана је затим и у Темерину и Врбасу. Новим мерама владе, које се примењују од уторка, сада је та препорука означена као мера, те су надређени у обавези да омогуће запосленима, код којих то радни процес допушта, да раде од куће.

Шта доноси ова мера?

Рад од куће најпре значи драстично смањење употребе јавног превоза, самим тим се смањује и вероватноћа преноса вируса јер је градски превоз означен као једно од главних места заражавања. Поред тога, када радите од куће немате контакте са другим колегама, те се и тиме вирусу доста „стаје на пут“.

Поред тога, родитељи деце која иду у вртић применом ове мере то више не морају да чине. Уколико радите на даљину, имате могућност да и деца проведу дан код куће, те се и тиме доста смањује вероватноћа трансмисије вируса, како међу децом тако и код родитеља.

Подсетимо, протеклих дана се проширила друштвеним мрежама и на појединим порталима проширила вест да ће у наредна два месеца родитељи који имају децу у вртићима морати да достављају писмене потврде да су обавезни да буду физички присутни на послу како би њихови малишани били примљени у предшколске установе.

Међутим, како је „Блиц“ раније писао, никаква слична одлука није донета, а евентуалне такве препоруке зависе од локалних самоуправа у чијој су надлежности предшколске установе.

Где је проблем?

Током првог удара короне многа предузећа, која су била у могућности, послала су своје запослене на рад од куће. И није тајна да већина фирми, већ имају својеврсне „ванредне планове“ пословања ако у једном тренутку дође до „експлозије“ заражених.

Како је сада тај тренутак, нажалост дошао, а препорука постала мера, питање је колико је у појединим делатностима она изводљива.

То се најпре односи на државне органе, послове које имају свакодневне контакте са странкама где је готово немогуће омогућити рад од куће.

Ипак, како је наведено да се мера односи на омогућавање рада од куће свим запосленима код којих то радни процес допушта, одређени запослени мораће и даље, упркос овој мери да свакодневно одлазе на посао.

Извор: Блиц

Ознаке