Србија

Доктор Стевановић открио: НЕМА ОТПОРНИХ НА КОРОНУ! Ако осетите ова два симптома одмах се јавите лекару!

Фото: Јутјуб

О борби против корона вируса у Србији, али и о отварању батајничке ковид болнице, као и о новим мерама које су ступиле на снагу, вечерас у емисији „Прва тема“ на телевизији Прва говоре директор Инфективне клинике др Горан Стевановић и директорка института за онкологију др Даница Грујичић.

Ови лекари са прве линије фронта су победили корона вирус. Говорили су најпре о својим искуствима и опоравку након короне.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– С обиром на то да када сам се разболео, то је било време када смо много тога научили. Мој ток болести ишао је онако како смо очекивали. Ако урадите све како треба, веће су шансе да ћете преболети ову болест. Наравно, процес опоравка траје још три недеље или и до месец дана – каже Стевавновић.

„Сви могу да се разболе“

Прва ствар је коју људи морају да схвате, додао је, јесте да нема отпорних на ову болест.

– То значи да свако може да се разболи, било да је здрав или има и друге болести. Затим, ако се не јавите лекару одмах, ризикујете да се болест погорша подмукло. Када се јаве симптоми попут кратког даха и тешког непродуктивног кашља, онда је то клиничка слика која че сигурно захтевати болничко лечење. Такође, дешава се да људи забораве да су имали болест и не поштују савете које им се дају на отпусту. Тако ризикују да им се касније јаве компликације. Све се своди на то колико ћемо имати поштовања према нашем организму и дозволити му да се опорави од болести – објашњава Стевановић.

Др Грујичић је напоменула да редовно контролише да ли има антитела, али и да поштује све смернице у вези са опоравком.

„Рано је говорити о растерећењу болничких капацитета“

Сваког јутра Инфективна клиника осване с пацијентима који су и на ходнику због превелике гужве, потом се преводе у друге болнице, објаснио је др Стевановић.

– Некад имамо на крају дана 10 одсто слободних постеља, а некад свега пет. О растерећењу болничких капацитета је рано да говоримо. О томе ћемо моћи да говоримо тек за две до три недеље, па и неколико месеци. Имамо пацијенте који су на вештачкој вентилацији и до 40 или 50 дана. Али, ковид болница у Батајници је дошла као појачање у правом тренутку. Добили смо значајан капацитет где можете лечити контролисано у заиста добрим условима велики број болесника. Капацитете нам неће значајно растеретити, али ће нам дати слободу да радимо без пресије где сада да нађемо слободне кревете – каже Стевановић.

Према речима директорке ковид болнице у Батајници др Татјане Аџић Вукичевић, до сада је примљено око 25 болесника на лечење који захтевају смештај на полуинтензивној и интензивној нези.

„Нон-ковид пацијенти ће бити велика колатерална штета“

Др Грујичић је честитала свима који су учествовали у изградњи батајничке болнице и нагласила да не смемо заборавити пацијенте који немају ковид већ друга обољења.

Мислим да ће они бити велика колатерална штета целе ове епидемије и тек ће се видети колико су они страдали. То ће се знати на крају епидемије. А разлог је страх да оду код лекара због страха од инфекције. Они се сада јављају својим лекарима у домовима здравља, долазе у Ургентни центар. Свако ко мора хитно да се оперише, тамо се оперише. Оптерећење је огрмоно. Ургентни центар има 10 до 15 операција хитних током дана. Али и људи који немају ковид треба да знају да морају да се јаве свом лекару ако имају неке тегобе – подвлачи др Грујичић и додаје да лекари и медицинске сестре са Института за онкологију „дају 150 одсто себе како би помогли другима“.

О критикама на рачун болнице

На питање шта мисли о критикама на рачун болнице у Батајници, од тога да није отворена 1. децембра како је раније најављено, до тога да нема прозора на болници, др Грујичић каже да су то глупости.

– Увек имате људе који лече своје фрустрације лупетајући на друштвеним мрежама. Мени то не смета, јер то сматрам тоталном глупошћу и нећу да дискутујем о томе. Нека ти који критикују дођу, обуку скафандер и виде како ми радимо. Само нека гледају шта раде сестре и лекари у интензивним негама и све ће им бити јасно. Причати да корона вирус не постоји, да су цифре нетачне, то су глупости. Верујем својим колегама, са њима сам сваки дан у контакту. Тако да не читам те глупости на интернету – нагласила је др Грујичић.

О вакцинама против ковида и вакцинацији

Др Грујичић каже да је радује што су стигле прве дозе вакцина Спутњик В на Торлак где се врши провера њихове безбедности и ефикасности и додаје да ту вакцину хоће да прими, али и да саветује другима да то цепиво приме.

– Само ако Торлак каже „да“, ја ћу да је примим – изричита је др Грујичић.

Према речима др Стевановића, процес провере вакцине иде кроз више фаза и само ако је вакцина регистрована у некој од земаља које имају озбиљне системе контроле, онда ће моћи да зна да је безбедна.

– Битно ми је да је регистрована у некој од земаља које имају озбиљне системе контроле, попут Америке, Кине, Русије, Француске… Бар 70 одсто светске популације мора да стекне имунитет на ову болест, онда можемо да говоримо о томе да почнемо да се полако враћамо на старо односно на време пре појаве короне – каже Стевановић.

Он је говорио о плану вакцинације, који могу да буду редовни и годишњи.

– Чим будемо имали вакцине, сигуран сам да ће Батут изаћи са детаљним планом када ће ко примити вакцину. То је врло озбиљан посао који почиње у фабрици где се она производи, а завршава се када се да пацијенту да прими и очекује да добије имунолошки одговор.

Др Грујичић каже да сви лекови, па тако и вакцине могу имати нежељене ефекте, али да се то веома ретко дешава.

– Сви лекови и вакцине имају нежељене ефекте. Поента је шта ви добијате. Причати да вакцине нису добра ствар је апсолутно, по мом мишљењу тотална будалаштина. Што се тиче нових вакцина, кад се деси нешто тражи се увек кривац. Ми који радимо са тешким пацијентима знамо да се дешава да кад саопштите пацијенту да болује од тешке болести они криве нас – каже Грујичић.

Директор Инфективне клинике каже да великих богиња нема од 1974. захваљујући вакцинацији, као и многих других болести, и додаје да су вакцине највеће достигнуће светске медицине.

Шта нас чека?

Упитан шта нас чека у наредним данима, др Стевановић напомиње „да смо до пуштања болнице у Батајници у рад били на граници функционисања здравстевног система“.

– Како ће се даље кретати обољевање, зависи од много фактора. Први и основни фактор је наше понашање. Да људи поштују препоруке, ми не бисмо ни уводили мере. Ово је једна озбиљна битка или рат који ми можемо да добијемо само ако се боримо са исте стране. Дакле, морамо сви да примењујемо све мере – каже Стевановић и захваљује свима који од марта поштују све мере.

Он додаје да и даље постоји мали проценат људи у попупацији који покушавају да изврдају.

– Све то раде до тренутка док се не разболе. Они имају право на лечење и ми њих лечимо, али након опоравка морају да се запитају где су погрешили. Неки су били на слављима и веровали су да се то не може да њима да се деси, а ипак су се заразили.

На питање шта мисли о људима који нису поштовали мере у тржним центрима на „црни петак“, др Грујичић је љуто одговорила.

– Сматрам да такве кутије уопште не треба правити. Шта је фалило Чумићевом сокачету, градићу Пејтон? Кад видим младе људе који воде децу у те кутије које су затворене и које немају вентилацију, то ме љути!

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс