Србија

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ! Покрајински секретар за здравство: „Србији прети најмање 70.000 умрлих од ковида 19“

Покрајински секретар за здравство проф. др Зоран Гојковић рекао је на конференцији Кризног штаба да је цела стратегија таква да омогући здравственом систему да функционише и упозорио на то колика нас смртност од ковида 19 очекује ако се настави овакав тренд.

„Показало се да је у свету болничких случајева негде око 10 до 15 одсто од укупног броја становништва и да је смртност у свету 1 до 3 одсто. На седам милиона становника у Србији, то би било најмање 70.000 људи. На болничком би било 700.000 до милион случајева. Па ви видите шта би то било. Ја сам хирург по професији и из искуства знам да не постоји мали, лепи или сићушни рак, тако је и са вирусом“, упозорио је Гојковић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На питање новинара зашто приватне лабораторије у Србији још немају дозволу да раде ПЦР тестирање, па су гужве у државним установама огромне, рекао је:

„Оне немају услове по законским нормативима. Треба решити проблем инфективног отпада који настаје иза таквог тестирања, поготово што су многе од тих клиника у стамбеним зградама.“

Такође је указао на то да један број лабораторија у Србији већ ради брзо антигенско тестирање.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/ ТВ Прва