Регион

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Јак земљотрес у Хрватској! Онда још један, па још један; „Ово никад нисам доживео, не знам има ли жртава“

Загреб — Снажан земљотрес рано јутрос погодио Хрватску. Епицентар земљотреса био је 51 киломеметар од хрватске престонице, са магнитудом 5 тепени по Рихтеру.

Први земљотрес се догодио јутрос у 6.28, свега пет километара од Петриње, на дубини од два километра. Градоначеник тог места је рекао да има штете.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Погодио нас снажан потрес, никада нисам ово доживео. Не знам има ли жртава, материјалне штете има“, рекао је Даринко Думбовић за хрватске медије и додао да је у граду паника.

„Људи су на улицама, паника је. Има објеката који су толико оштећени да се градјани боје да се у њих врате. Настојаћемо све људе који не буду могли да се врате у своје куће надјемо решење“, рекао је Думбовић у изјави за загребачку Н1 тв.

Након првог, уследио је још један снажан земљотрес, јачине 4,7 степени по Рихтеру. ЕМСЦ јавља да се он догодио у 7:50 , а епицентар је такође био недалеко од Петриње.

Трећи јачи земљотрес био је јачине 4,1 степен.

Петриња се налази на само 50 километара југоисточно од Загреба и 13 километаара југозападно од Сиска. Огласила се и Сеизмолошка служба Хрватске одакле је саопштено да је јачина земљотреса била 5.0 према Рихтеру, а интензитет у епицентру је ВИИ степена ЕМС скале.

Из Европско-медитеранског сеизмолошког центра раније је саопштено да је магнитута била 5,2 степена по Рихтеру.

У подручје погођено земљотресом данас хитно одлазе председник Хрватске Зоран Милановић и премијер Пленковић. Одржан је и хитан састанак у влади.

Читаоци портала Индеx јављају да се потрес осетио у целој континенталној Хрватској, па и на обали, а РТРС јавља да се потрес осетио и у Бањалуци.

Реакције људи
„Тресло се 15-20 секунди, пробудило ме“, написао је један становник Иванић-Града на страници ЕМСЦ.

„Ево јављам вам се у вези потреса. Супруг и ја смо јако осетили потрес, спавали смо и пробудио нас је грозан звук и подрхтавање, кревет нам се тресао и трајало је пар секунди… Имамо четворо деце. Пишем вам из Брезовице, Град Загреб.“

„Јако је тресло у Копривници, скочила из кревета, ормари и лустери дрмали на најјаче, 2 минуте ПТСПа опет!“

„Јављам се из Новог Загреба, земљотрес се осетио јако. Међутим био је другачији него онај најјачи у Згб. Више је подрхтавало него тресло као прошли пута Ко’ да се сада намештала земљина кора а не одвајала.“

„Горња Дубрава 6,27. Љуљало као у чамцу дугим амплитудама и трајало дуже него обично као никад стати. Нове штете нема само стара више зева“.

Загребачка Служба за хитне ситуације медијима је послала летак са саветима и упутствима шта чинити пре, током и после потреса.

О потресима се огласила и Цивилна заштита: „Према првим информацијама, примљене су дојаве о оштећеним објектима и возилима, а за сада нема података о повређеним особама. Молимо грађане да у случају потребе за напуштањем својих домова због потреса истовремено поштују мере које су на снази због спречавања ширења заразе новим коронавирусом.“

Многи људи у центру Загреба изашли су из својих зграда.

 

 

 

 

 

 

Извор: Јутарњи лист/ Танјуг/ Index.hr