Русија

ПУТИН ИЗДАЈУ НИЈЕ МОГАО ДА ОПРОСТИ: Погледајте тренутак када председник Русије изговара само једну реч! (ВИДЕО)

Покушај Вагнеровог пуча у Русији који се догодио у суботу 24. јуна ове године шокирао је цео свет, а на дан погибије Јевгенија Пригожина и његовог блиског сарадника Дмитрија Уткина, многи у њиховој смрти виде освету Владимира Путина, председника Руске Федерације.

Зато се на друштвеним мрежама многи присећају његовог разговора у форми интервјуа за један документарац 2018. године, у којем је говорио да све може да опрости осим једног – издаје.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У том одговору многи виде и узрок ономе што се у среду догодило Пригожину, врху Вагнера и свим путницима обореног авиона, а након покушаја пуча те плаћеничке јединице у јуну и кратког јуриша на Москву.

„Да ли сте у стању да опростите?“, питао је тада водитељ Путина

„Да, али не све“, одговорио је.

Шта је немогуће опростити?

„Издају“, хладно је додао Путин

И Џил Дохерти, бивша шефица дописништва америчког Си-Ен-Ена у Москви, говорила је о овој теми крајем јуна, након угушеног Вагнеровог пуча. „Мислим да Путин то никад неће опростити.

Мислим да је то права дилема, јер све док се Пригожин понаша како се понаша и све док има подршку, он је претња. Без обзира на то где се налази“, рекла је она. „Путин сада изгледа доста слабо. Да сам Путин, била бих забринута о људима који на улицама Ростова навијају за Вагнер док та јединица одлази“, говорила је она.

Званичан узрок пада авиона и даље није познат, друштвеним мрежама круже многобројни снимци са много верзија догађаја који је потресао целу Русију. Много људи сматра да Кремљ има везе са авионском несрећом, али то званично није потврђено. Путин и Пригожин имали су годинама близак однос, још од дана када је Пригожин у Санкт Петербургу био на челу угледног ресторана у који је Путин доводио иностране званице.

Потом је 2014. „Путинов кувар“ постао активиран у паравојсци која је учествовала у сукобима у Сирији, у Африци и у Украјини и годинама су кружиле гласине о њиховој блиској сарадњи и о томе да је Путин Пригожинов заштитник

Руске власти су потврдиле да је у авионскон несрећи у Тверској области страдао вођа „Вагнера“ Јевгениј Пригожин, као и оснивач „Вагнера“, Дмитриј Уткин. „Вагнеровци“ су се непосредно пре званичног саопштења руских власти огласили саопштењем у којем су потврдили смрт свог лидера, а окривили су Русију јер сматрају да је руска ПВО ракета оборила летелицу у којој је било десет особа и сви су погинули.

Извор: Курир.рс/Мондо