Србија

СРБИЈА ОТКУПИЛА ДЕО ЕР СРБИЈЕ: Са 82 одсто наша земља већински власник националне авио-компаније!

НА основу уговора између Министарства привреде Владе Републике Србије и Ер Србије, извршена је докапитализација српске националне авио-компаније, при чему је Република Србија повећала свој власнички удео у Ер Србији са досадашњих 51 на 82 одсто.

Удео Етихад ервејза умањен је са 49 на 18 одсто. Увећање основног капитала Друштва, предузето је у циљу отклањања поремећаја у привреди проузрокованих пандемијом заразне болести КОВИД-19.

– Захвални смо Влади Републике Србије на томе што је пружила подршку националној авио-компанији да превазиђе препреке у пословању узроковане пандемијом корона вируса у најтежој години у историји путничког авио-саобраћаја – изјавио је Данкан Нејсмит, генерални директор Ер Србије. Он је додао да су “на овај начин створене основе за даље несметано пословање и да ће, уз темељне мере рационализације пословања компаније које су већ увелико у току, Ер Србија моћи да превазиђе тешкоће, учврсти своју позицију лидера у региону и настави да пружа директан и индиректан допринос српској економији, пре свега саобраћају и туризму.”

Докапитализација српске националне авио-компаније предузета је на захтев Ер Србије, у складу са уредбом Владе Републике Србије из октобра 2020. године, којом се предвиђа мера докапитализације привредних субјеката погођених пандемијом.

Та уредба у потпуности је усклађена са Привременим правним оквиром Европске комисије, којим се уређују мере државне помоћи за подршку привреди у току тренутне пандемије ЦОВИД-19, укључујући и докапитализацију.

На захтев Владе Србије, Комисија за контролу државне помоћи је размотрила предложене мере и потврдила да је мера увећања основног капитала Друштва усклађена са позитивно-правним прописима Републике Србије, чиме су се створили услови да се докапитализација спроведе.

Извор: Новости