Свет

СВЕТ НА НОГАМА! Амерички медији открили: Ево шта планира Вашингтон у случају рата са Русијом!

Надмоћ у ваздуху биће одлучујући фактор у евентуалном рату великих размера против сила попут Русије или Кине, пише амерички часопис „Нешенел интерест“.

Неопходност уништавања напредних система противваздушне одбране и борбе у ваздуху биће пресудни у сукобу против земље која је способна да са неба пројектује велику разорну моћ, наводи се у чланку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се додаје, способност успешне допуне горива у авионима у ваздуху, напади ловаца и подаци из свемира биће део „доминације на небу“.

У чланку се напомиње да ће савремени рат у ваздуху имати сасвим другачији карактер, различит од сукоба у Ираку или Авганистану. У таквом рату ће се Сједињене Америчке Државе суочити са високотехнолошким противником.

„Ми смо се усмерили на искуства у технолошки заосталом окружењу. Недавно смо тек почели да се фокусирамо на то како обуздати високотехнолошког противника и како променити начин на који користимо ваздушне снаге“, изјавио је генерал-потпуковник Џозеф Гастела, заменик начелника штаба америчког ваздухопловства. Он сматра, да упркос важности копнених система великог домета, ваздушни напади ће бити пресудни за сваки успех.

„Не можете водити регионалну операцију користећи само ракете. Током операције „Пустињска олуја“ идентификовано је 60 циљева, али лако можемо идентификовати сто циљева у случају операције у Европи или у Јужнокинеском мору“, рекао је Гастела.

Нагласио је и да постоји потреба за заштиту аеродрома од непријатељских напада.

Он је појаснио да ће победа у било ком великом сукобу зависити од способности доминације и победе и на копну и у ваздуху захваљујући координираним заједничким акцијама свих родова војске.

Интензитет агресивних акција САД и других земаља НАТО-а према Русији, посебно на њеним западним границама, знатно је порастао у последњих неколико година. Крајем овог лета повећао се број пресретања војних авиона Алијансе у близини граница Русије.

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу приметио је да акције НАТО-а често имају „отворено антируски карактер“. Нагласио је да министарство предузима мере за неутралисање претњи, а такође повећава борбени потенцијал руске војске.

 

Извор: rs.sputniknews.com