loading...
Свет

ДОНЕЛИ СУ ОДЛУКУ! Због короне се уводе драстичне мере!

Иако састанак немачке канцеларке Ангеле Меркел са челницима савезних покрајина још траје, процуриле су информације, међу којима је најважнија да ће Немачка бити у још строжем локдауну који ће трајати до 14. фебруара

Меркелова и челници покрајина договорили су се да се уз постојеће уведу и мере обавезног ношења висококвалитетних медицинских заштитних маски у продавницама и у јавном превозу.

То укључује такозване хируршке маске, те маске познатије по ознакама ФФП2 и Н95.

Према новим правилима, грађанима ће бити забрањено ношење платнених маски или шалова као замене за маске у јавном превозу, јављају немачки медији.

Уз то, документ с новим мерама предвиђа да Савезно министарство рада и социјалних питања доноси уредбе о раду од куће.

Према њој, послодавци морају омогућити запосленицима рад од куће кад год је то могуће.

То би смањило контакте на послу, али и на путу до посла, што би требало да успори ширење корона вируса.

Од послодаваца се, такође, тражи да успоставе флексибилно радно време за све оне који морају да иду на посао да би се избегла гужва у јавном превозу у раним јутарњим и послеподневним часовима.

Ограничења су деловала, наводи се у радном документу који је процурео са састанка Меркелове и покрајинских премијера, јер се смањио број нових инфекција, а лагано је падао и притисак на болнице и јединице за интензивну његу.

Ипак, пад броја заражених у Немачкој мора бити додатно убрзан како би се спречио ризик од ширења новог соја корона вируса.

Једна од важнијих тема састанка је и одлука о отварању школа.

Од тога се, по свему судећи, за сада одустаје, те се наставља онлајн настава.

За наставак таквог режима у школству нарочито се залаже канцеларка Меркел, док су неки покрајински челници против, али се у овом тренутку чини да ће став Меркелове превладати, пренео је портал Индеx.хр.

Немачка се још од новембра налази у некој врсти локдауна, који је прво требало да траје само четири седмице и да се заврши пре божићних празника.

У земљи су, у међувремену, затворене школе, продавнице које не продају основне намирнице, барови, ресторани те садржаји за забаву и културу, уз мере које су од уводења почетком новембра поступно појачаване.

У окрузима где је више од 200 новооболелих на 100.000 становника у седам дана није дозвољено напуштање куће даље од 15 километара.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/ Танјуг