Србија

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ! Доктор Јанковић тврди: СИТУАЦИЈА МОЖЕ ДА СЕ ПОГОРША! Ево шта ће бити са мерама!

ИМУНОЛОГ Срђа Јанковић, члан Кризног штаба за борбу против корона вируса рекао је да пад и раст бројки у последњих неколико дана не представља реално стање, с обзиром на то да су празници, али је истакао да вирус има потенцијал да се ситуација погорша.

Он је изразио наду да ће 2021. бити година прекрета, па да ће ковид 19 почети да јењава.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Доста је тешко проценити бројке у дане празнике. Овај пораст и пад нису реално стање. У сваком случају, потенцијал постоји да се ситуација погорша – казао је јанковић за РТС.

У току је вакцинација против корона вируса у Србији. Тим поводом он је подсетио грађане да могу да бирају коју ће вакцину примити Спутњик В или Фајзерову вакцину.

Мој став је да свака вакцина која је прошла клиничка испитивања, све регулаторне процедуре, која је регистрована и безбедна, може да се примењује – рекао је Јанковић.

Пошто је за стицање имунитета потребно да се приме две дозе, он је објаснио да између две дозе мора да прође 3 недеље, више да, али мање никако не.

У том смислу рекао је и да се још не зна колико траје имунитет након примљене вакцине, али да се нада да очекује да је то неколико година.

Казао је и да је неопходно у Србији вакцинисати минимум 20 одсто сатновништва.

– Не знамо ни колико траје природни имунитет. Има много непознаница. Мислисм да је у овом тренутку важније да спроводимо вакцинацију. Цифра од 20 одсто вакцинисаних је оквирна, то је минимални циљ. А ми се надамо да ћемо вакцинисати и више – рекао је он.

На питање који је прави тренутак за вакцинацију и могу ли да је приме они који су заражени вирусом, казао је да може али да је у том случају заштита минимална заштита.

– Напросто, онда нема ни користи а ни штете. А, и те како има користи ако се вакцинишу сви који нису заражени или они који су прележали – истакао је он.

Говорећи о даљем току пандемије у Србији казао је да се нада да ће у току ове године доћи до јењавања епидемије.

– Истина да смо се на пролеће и лето надали да нас на јесен чека мањи талас. Испоставило се да су били у праву епидемиолози који су указивали да ће јесењи бити гори. Реч је о новом вирусу, јесењи талас је надмашио песимистичка очекивања.

Подсећа на други талас шпанске грознице, био гори од првог.

– Али, надам се да ће током ове године доћи до јењавања епидемије. Тренутно се ситуација није значајно поправила да можемо да говоримо о јењавају и попуштању спровођења мера – казао је он.

Упитан да прокоментарише то што су неки отишли на утакмицу Звезде и Фенербахчеа, одговорио је да је врло разумљива потреба људи да учествују у активностима који су део живота, па и праћења спортских активности.

– Нико за то не може бити осуђен. Али, ја као имунолог апелујем на стрпљење и удаљавање од ризика.

Рекао је да остаје при томе да ће маску скинути када у Србији не буде било нових заражених али и оболелих од короне:

– Када ће се то догодити, незахвално је прогнозирати. Све што могу јесте да изразим наду да ће 2021. година бити година преокрета.

 

 

 

 

 

 

Извор: Телеграф.рс