Србија

МИКУ ЈЕ ПОЛИЦИЈА ПРАТИЛА МЕСЕЦИМА ПРЕ ХАПШЕЊА: Наводно имају снимке злостављања девојчица

Познати редитељ и власник школе глуме наводно је месецима пре хапшења које се догодило у суботу био под надзором полиције

Мирослав Мика Алексић, власник школе глуме у којој је наводно сексуално злостављао најмање шест својих ученица, од којих су неке биле малолетне, под присмотром полиције био је неколико месеци.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истражитељи су осим исказа девојака успели да прибаве и друге материјалне доказе који указују на то да су оне иза затворених врата доживљавале страхоте.

– Прва пријава да се у престижној школи глуме, кроз коју је прошло неколико хиљада деце и младих, дешавају језиве ствари, стигла је пре неколико месеци, прошле године. Инспектори су одмах почели да раде на случају и проверавају наводе из кривичне пријаве против познатог редитеља – открива извор.

Према његовим речима, Алексић је месецима био под надзором, а ухапшен је тек пошто су, осим изјава девојака, којих је из дана у дан било све више, прикупљени и други, материјални докази. Наводно, полиција поседује аудио, али и видео снимке сексуалног злостављања девојчице у школи.

Подсетимо, Мирослав Алексић ухапшен је у суботу и кривичном пријавом сумњичи се за осам силовања и седам недозвољених полних радњи над шест својих ученица.

На саслушању у Вишем тужилаштву у Београду наводно је негирао извршење кривичног дела, тврдећи да не зна због чега су девојке којима је држао часове глуме одлучиле да га оптуже за тешко кривично дело. Виши суд у Београду после саслушања одредио му је притвор до 30 дана и он је од тада у Централном затвору у Београду.

КО ЈЕ ОСУМЊИЧЕНИ УЧИТЕЉ

Награђиван, уживао углед већине друштва

Мирослав Мика Алексић рођен је 1952. у Београду, а после завршене Четрнаесте гимназије уписао је ФДУ, где је дипломирао режију. Од малих ногу похађао је студио за глуму Бате Миладиновића, а касније је наставио да сарађује с њим као асистент. Када је Миладиновић затворио школу, ту улогу је преузео Алексић и отворио сада већ чувени студио „Ствар срца“, а свог ментора је задржао као запосленог. Мика је био уметнички руководилац Драмског студија Телевизије Београд, снимао је више документарних филмова и серија, а само два играна филма и једну серију. Био је награђиван, а најширој јавности је свакако постао познат после снимања свадбе Цеце Величковић и Жељка Ражнатовића Аркана. Његов однос са Арканом често је био тема полемика. Крајем деведесетих постаје управник позоришта „Душко Радовић“, а у данима након хапшења тадашња градска секретарка за културу Горица Мојовић и драматург Иван Лалић присетили су се како је 2000. смењен због „психичке тортуре над женским делом ансамбла“. – Не желимо да позориште „Душко Радовић“ буде кућа страха, а људи са страхом да долазе на посао… Познато је да је 23 глумаца дало отказ откако је Алексић ту… – рекао је Лалић 2000. новинарима.

Саслушање сведока, оштећених девојака које су га пријавиле почело је већ у среду. Најпре су исказе дале глумице Милена Радуловић и Ива Илинчић, а јуче је пред Вишим тужилаштвом сведочила и трећа девојка, која није желела да се њено име помиње у јавности.

Сведочења све три девојке о ономе што се догађало у просторијама школе су потресна, с много детаља и чињеница које указују на то да је осумњичени годинама на исти начин вребао и нападао жртве. – истиче извор.

Он наводи и да ће у наставку истраге бити саслушане и остале девојке, али и други сведоци који имају сазнања не само о кривичном делу већ и о самом начину рада ове школе.

ИСПОВЕСТ ЈОШ ЈЕДНЕ ЖРТВЕ

Повраћала сам кад бих се сетила злодела

Девојка која је одлучила да остане анонимна, а која је једна од жртава изјавила је за Недељник да је у студио Мике Алексића дошла као девојчица и да је од најранијег детињства веровала да је он најпаметнији и најбољи човек на свету, мерило свега вредног, доброг и лепог, јер јој је то било усађено у главу.

– Без икаквог претеривања сматрали смо га божанством и био нам је очинска фигура. Његова реч је за мене била заповест, услед мањка самопоуздања, до чега је његово опхођење према мени и довело. Када ме је први пут позвао у канцеларију и извршио своја злодела, била сам преплашена. Изашла сам из канцеларије покушавајући свим силама да себе убедим да је то било педагошки, да је то био Мика, његов начин рада, да ми жели добро – испричала је девојка и описала да се бојала, али и да је била изманипулисана:

– Почела сам свакодневно да повраћам, некад и по три-четири пута дневно, јер кад ми се врати нека слика од тог дана, моје тело тако реагује. Било ме је срамота, стидела сам се и била сам уплашена. Нисам имала храбрости да поделим ово са неким, да некоме кажем, а камоли да урадим нешто против њега. Ово је годинама планиран злочин, ти од малих ногу слушаш да жена мора да има тајну, да родитељи нису наши пријатељи.

– Материјални докази, пре свега аудио и видео снимци прикупљени током предистражног поступка, вероватно ће касније бити изведени као доказ. Они су прибављени по закону и због тога могу да буду коришћени у поступку. Осим тога, полицији се и даље јављају нове девојке, од којих се узимају изјаве, те постоји могућност да се истрага против Алексића прошири.

Извор: Курир/srbijadanas.com