Свет

Ситуација је лоша! Потпуни хаос у ЕУ! Због вакцина ће изгубити све, последњи извештај из Брисела не слути на добро!

Оно што је председница Европске комисије, Урсула фон дер Лајен описала као „тренутак Европе“, позивајући се на послове са вакцинама против ковида-19, у јануару би врло лако могло да се опише као „неред Европе“.

Званичници знају да се много тога доводи у питање, уколико ЕУ не реши проблем са вакцинама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Прво, ЕУ није у стању да подржи своје блиско суседство и потенцијалне будуће чланице Западног Балкана и земље Истока и уз напоре обезбеди приступ вакцинама. Уместо тога све ове земље, се сада окрећу Кини и Русији, које су одмах понудиле своје вакцине.

Настао је општи хаос унутар граница ЕУ!

Видљиве потешкоће у набавци вакцина и спор са компанијом Астразенека довели су до значајног губитка поверења јавности. ЕУ није успела у својој примарној обавези, а то је обавеза да заштити своје грађане.

У исто време, кохерентност ЕУ се такође руши: Мађарска је већ једнострано одобрила руске и кинеске цепива, а по свему судећи исто ће урадити и Чеси.

Остаје питање на крају, ако се оставе по страни проблеми унутар ЕУ, какву поруку овај неред пројектује у смислу амбиција ЕУ да буде „стратешки аутономни и главни глобални играч?

Такође, одлука ЕУ, да може да блокира извоз вакцина, оставља ружну поруку у свету, те би тако велики партнери могли да изгубе поверење у ЕУ.

Због проблема са испоруком вакцина компаније Астрозенека и проблема са набавком вакцина, Урсула фон дер Лајен треба следећи пут добро да размисли пре него што употреби реч “ стратешка аутономија, пише бриселски Еурактив.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс