Србија

Језиво упозорење! ЗБОГ ЧЕГА НАМ БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ ПОНОВО РАСТЕ? Огласили се епидемиолози! Ево шта се крије иза свега!

Крцата скијалишта, пуни кафићи, кућне журке и прославе, опуштање вакцинисаних грађана, лепо време претходних дана, ширење британског соја вируса – само су неки од разлога због којих Србија данима бележи око, па и више, од 2.000 новооболелих. Укратко: завладала је општа недисциплина

Да се поново пуне болнице, да читаве породице завршавају на хоспитализацији, да је све више тешких пацијената и да се поново тражи место више у јединицама интензивне неге – даноноћно подсећају лекари.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нова корона жаришта у Србију већ су се појавила, но да ствар буде још гора пред нама је темпирана бомба – државни празник Сретење, када ће бити спојена четири нерадна дана, а аранжмани на планинама и у бањама увелико су распродати.

Због тога епидемиолози упозоравају на нови пик после празника, а разлога за бригу има поприлично.

1.Школе, прославе, недисциплина = НОВА ЖАРИШТА

Протеклих десет дана расте број оболелих у Врању, те је овај град постао жариште короне и данима се смењује са друге и треће позиције на листи градова са највећим бројем заражених.

Због алармантне ситуације сви средњошколци у Врању, као и неколико основних школа, прешли су на онлајн наставу, будући да се највећи број новозаражених појавио међу ученицима и наставницима.

Начелница Завода за јавно здравље у овом граду др Биљана Поповић истакла је за „Блиц“ да су се грађани много опустили и да се попустило са мерама предрострожности.

– Истина је да је највећи број заражених међу ученицима и наставницима, али то не значи да је школа била извор добијања вируса. За то су одговорне ваншколске активности, и породични услови где су деца приснија са осталим члановима породице и без заштине маске, тако да је пренос вируса био могућ на путу до школе, а не у самој школи. Школа представља једно безбедно место где су се апсолутно поштовале и контролисале све мере и прописи за сузбијање вируса – казала је др Поповић.

Са њом је сагласна и заменица градоначелника Зорица Јовић, али је напоменула да је разлог због чега је у Врању тренутно највише заражених средњочколаца, и то што има честих прослава пунолества, која се, како је казала, организују углавном у кућним условима где се не поштују никакве мере опреза.

Неповољну ситуацију у Врању коментарисао је епидемиолог и члан Кризног штаба проф. др Бранислав Тиодоровић, те између осталог, навео да држављани Северне Македоније масовно долазе у продавнице у том граду.

– Не само да је гужва у маркетима у шта сам могао лично да се уверим, већ велики број гостију из те земље долазе у угоститељске објекте у Врању. Мере се морају односити на све, па и стране држављане. Добро је и корисно и за трговце и за државу што долазе људи из те државе, али морамо се чувати тога – истакао је проф. др Тиодоровић.

И Сјеница прети да постане ново жариште, јер је епидемиолошка ситуација у овој општини оцењена као неповољна, док грађани не схватају озбиљно апеле лекара и не одлучују се за вакцинацију.

Директор Дома зравља у Сјеници др Алтан Хамидовић упозорио је да су на планинама велика окупљања, да су ски-центри, кафићи и ресторани препуни, те да како је истакао – нико не носи маске.

2. Еуфорија након вакцинације

Охрабрује да је из дана у дан све већи број вакцинисаних у нашој земљи, но ту се јавља парадокс – вођени мишљу да су заштићени након вакцинације, па чак и после примања прве дозе, грађани се масовно не придржавају мера.

Епидемиолог Тиодоровић истакао је да се народ опустио јер је масовно и добро кренула вакцинација, али да заборављамо да смо далеко од колективног имунитета и да је тек почело давање друге дозе.

Да постоје пацијенти који су се заразили између прве и друге дозе вакцине, потврдио је директор Инфективне клинике др Горан Стевановић, и замолио грађане да схвате да прва доза не гарантује заштиту.

На то је упозорио и командант војне ковид болнице на Карабурми пуковник Иво Удовичић.

– Мислим да су људи већ почели да се лагано опуштају како је вакцинација узела маха. Добро је да имамо овако масовну вакцинацију и да имамо избор вакцина, али људи морају још бити стрпљиви и одговорни. Имамо пацијенте који се заражавају између прве и друге дозе. Прва доза не даје 100 посто заштиту. Тек после друге дозе вакцине, односно 14-21 дана, можемо да кажемо да су пацијенти безбедни у смислу да неће добити тежи облик и да неће завршити на интензивној и да неће им претити смрт. Они ће и даље можда бити склони блажем облику инфекције – објаснио је Удовичић.

Државни секретар у министарству здравља др Мирсад Ђерлек замолио је грађане да не потпадну под еуфорију вакцинације, и да се придржавају епидемиолошких мера, јер још има доста до крањег циља, што је констролисана епидемиолошка ситуација.

3. Скијалишта – легла заразе

Епидемиолог Тиодоровић упозорава да већ неколико дана расте број новозаражених, те да се то догађа због зимовања, јер се у планинским центрима не поштују мере.

– Свеопште је непоштовање мера. Целе породице су заражене, обично неко млађи донесе вирус, па се сви у кући инфицирају. Кафићи на планинама су крцати, нико не носи маске. Редови за жичаре и гондолу су огромни, људи се тискају без икакве заштите, дистанце нигде! – истакао је проф. др Тиодоровић.

Између осталих, и медицински координатор за Београдску арену проф. др Предраг Богдановић недавно је потврдио да у тој привременој ковид болници на лечењу има и целих породица.

Због тога је епидемиолог Тиодоровић забринут да ћемо имати нови благи пик короне пет до седам дана после празника.

– Тек ће планински центри и скијалишта бити пуни јер ће многи спојити дане за празник. Очекујем нови благи пик пет до седам дана после Сретења – казао је проф. др Тиодоровић и најавио појачану контролу на скијалиштима, као и ригорозније кажњавање.

И Заменик генералног директора Универзитетског клиничког центра Ниш проф. др Радмило Јанковић, сматра да се епидемиолошке мере не поштују прецизно, те да додатну бригу задају будући празници и спајање нерадних дана с викендом.

– Сигуран сам да ће многи наши суграђани похрлити ка бањским центрима и скијалиштима. Колико видим, велики број њих се враћа заражен. То су млађи људи, који не поштују мере. Оболевају онда њихови пријатељи, старији укућани. Немам много разлога за оптимизам и нисам оптимиста да ће се драматично смањити број пацијената у наредне две до три недеље – рекао је проф. др Јанковић и додао:

4. Масовна недисциплина и опуштеност

Иако се сада налазимо у леденом таласу, пролећно време у претходном пероду свакако се одразило на (не)поштовање епидемијских мера.

Како је недавно указао епидемиолог Тиодоровић, с једне стране је добро што је лепо време и што људи шетају, али то је уједно и ризик – нема физичке дистанце, нема маски, а ту су још и кућна окупљања и журке.

– Услед овог лепог времена је дошло до већег опуштања у смислу да нису поштовали сви све мере – најмање један и по, два метра раздаљине напољу и ношење маске и дезинфекција руку у затвореном простору. Пазите, иако се ограничава рад ресторана и кафића, људи седе унутра без маске, значи, то је један разлог, с друге стране, не држи се физичко одстојање ни напољу, дакле има окупљања – казао је проф. др Тиодоровић и поручио:

– Да није тог кућног окупљања и тих кућних журки, ми бисмо имали 500 заражених. Рецимо, Београд је велики град, у просеку има око 1.000 разних окупљања у току дана, а ти људи не схватају колико је то опасно. Па када помножимо са бројем људи на неком скупу, ви имате свакога дана и 20.000 људи у ризику. Људи морају да буду свесни да је у доба епидемије свако окупљање ризично!

И Доктор Стевановић констатовао је да дисциплина попушта.

– Један број инфицираних има јасне конекције са слободним активностима, попут скијања, кафића, на спортским манифестацијама као учесници… Знам да је грађанима доста и да ковид траје годину дана, али тако је и онима који брину о пацијентима – рекао је Стевановић.

Пуковник Удовичић истакао је да се у последње време тражи место више у интензивној нези, али упозорио да многи пацијенти напуштају болнице са тешким оштећењем плућа и да су потребни месеци рехабилитације, те да је питање да ли ће икада више бити као раније.

Стога, порука је јасна:

– Сви зимски центри раде, ресторани су пуни, дискотеке раде, ту држава мора нешто да уради. Ми радимо у ковид систему већ 10-11 месеци и нама је заиста већ преко главе. Ако ми можемо да радимо 10, 11 и 12 месеци, онда би требало мало више и држава и грађани да поведу рачуна. Наравно, биће велики број људи на тим местима, за Нову годину сам такође говорио: немојте да вам један тренутак или неколико сати донесе нешто због чега ћете се кајати све време – поручио је Удовичић.

5. Британски сој

Како је сазнао „Блиц“ из извора блиских Кризном штабу, до сада је у Србији регистровано укупно 8 случајева заразе британским сојем, за који се верује да је од „обичног“ заразнији чак 70 одсто.

Међутим, како је јуче напоменуо епидемилог и члан Кризног штаба др Предраг Кон, „британски сој је сигурно присутнији више него што ми мислимо да јесте“.

– Знамо да је тај британски сој присутан, али не можемо да тврдимо у ком проценту. Ово што се дешава у Врању вероватно значи да је присутнији више него што је откривено. Нисмо у могућности да радимо секвенцирање више него што радимо – рекао је др Кон.

Претећа опасност од ширења британског соја у нашој земљи, између осталог, један је од кључних разлога због чега је на последњој седници Кризног штаба одлучено да актуелне мере остају на снази.

Осим тога, разлога за бригу је много будући да се овај, као и остали сојеви, рапидно шире у Европи, али и у земљама у нашем комшилуку.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс