loading...
Здравље

Ово морате знати! РУСКИ ЛЕКАРИ САОПШТИЛИ: Ево шта би требало избегавати након примања вакцине

ДИРЕКТОР Националног истраживачког центра за микробиологију и епидемиологију „Гамалеја“ Александар Гинцбург објаснио је како треба поступати како би примљена вакцина против корона вируса деловала што ефикасније.

Научник је посаветовао да вакцинисане особе избегавају интензивне физичке активности два дана након вакцинације, како би се формирао најбољи имунолошки одговор на цепиво.

– Човек једноставно нема довољно глукозе, шећера да би обезбедио равномерно функционисање два процеса – рекао је Гинцбург у интервјуу за лист „Росијска газета“.

Други важан услов за ефикасно стварање имуног одговора је разноврсна исхрана након вакцинације. Стручњак је објаснио да је стварање антитела процес који троши енергију и захтева синтезу протеина, а дуготрајно вежбање отежава синтезу.

Поред тога, Гинцбург је посаветовао вакцинисанима да се уздрже од штетних навика, као што је алкохол, јер оне делимично смањују ефекат вакцинације.

Русија је регистровала прву вакцину на свету против ковида „Спутњик Ве“ (Спутник В) 11. августа 2020. године.

Угледни научни часопису „Лансет“ саопштио је да је „Спутњик Ве“ (Спутник В) сигурна и ефикасна вакцина која пружа потпуну заштиту од тешких случајева болести ковид 19. Након вишемесечних истраживања руских имунолога у којима је учествовало 19.866 добровољаца завршена је трећа фаза клиничких испитивања која је потврдила ефикасност вакцине од 91,6 одсто.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: rs.sputniknews.com