Србија

ДР ЈАНКОВИЋ: Антитела нису сигурна мера заштите (ВИДЕО)

Веза антитела и вакцинације је нешто сложенија, те не мора да значи да онај ко нема антитела после ревакцине није заштићен. Имунолог др Срђа Јанковић подвлачи да је код 97 одсто људи који приме две дозе потребно вакцини око три недеље да помогне организму да оствари имунски одговор, односно да се упамти антиген коронавируса.

„Антитела јесу добра мера за већи имунски однос, али не постоји нити линеарни однос између броја антитела и степена заштићености. Нису ни сви тестови на антитела исто, не везују се увек те пробе на исто место, иста антитела неће увек дати исти резултат на два различита теста“, казао је Јанковић за Телевизију Прва.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Др Јанковић указује на то да је најбоље сачекати три до четири недеље са провером антитела, као и да ко се разболи после друге дозе обично има блажу клиничку слику, док сматра да је онај ко се разболи неколико дана по примању прве дозе вакцине, вероватно већ био заражен.

„Нама антитела служе у дијагностици и за епидемиолошко праћење, такозване студије серопреваленције, али као тест да ли је неко заштићен после примања вакцине, то није адекватно. И због тога имунолози апелују да рутинска провера антитела након вакцинације није начин да проверимо да ли је вакцина деловала. Не можемо тако проверити ћелијски имунитет, који је много важнији, и на разним тестовима можемо добити резултат који се разликује квантитативно, а да то не значи да је заштита онолико мања колико смо мању бројку добили.“

Астразенекина вакцина: Нема доказа да је повећан ризик

На питање новинара да прокоментарише обуставу вакцинације Астразенекином вакцином у неким земљама каже:

„Повучена је на основу такозваног принципа предострожности. Врло ригорозно примењен у неким земљама, видећемо да ли је и престрого. Међутим, нема доказа да су нежељени догађаји, у овом случају појава крвних угрушака, да су заиста узроковани вакцином, штавише, то је екстрамало вероватно“, казао је Јанковић.

Извор: Б92/ТВ Прва