Србија

ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ! ИСТИЧЕ РОК ЗА ПЛАЋАЊЕ ПОРЕЗА НА ПЛАТУ: Казне су до ОГРОМНЕ, а није искључена ни кривична одговорност

Судећи по искуству из претходних година ову обавезу имаће више од 20.000 људи широм Србије, највише из Београда, Новог Сада, Крагујевца и Ниша.

Грађани који су у прошлој години зарадили више од 2.987.424 динара обавезни су да до 17. маја поднесу пријаву за плаћање годишњег пореза на доходак, у супротном чека их новчана казна до 150.000 динара, а није искључена ни кривична одговорност.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Да се то не би десило, сви који су зарадили више од овог износа морају филијалама својих општина да поднесу пријаву у којој треба да наведу укупан нето доходак у 2020. години.

Судећи по искуству из претходних година ову обавезу имаће више од 20.000 људи широм Србије, највише из Београда, Новог Сада, Крагујевца и Ниша. У доходак, поред плате улазе и примања која се добијају као надокнада за чланства у надзорним и управним одборима, али и она која се остварују од зарада у спорту и издавања некретнина или закупа покретних ствари.

Од збира свих тих прихода одбија се неопорезовани део од 2.987.424 динара, а разлика која се добија представља доходак за опорезивање.

Треба да се зна да ако сте зарадили у прошлој години више од 2.987.424 динара не значи да ће те бити аутоматски опорезовани јер на то утичу бројни параметри које Пореска управа узима у обзир. Ту су и олакшице које су предвиђене, а једна од њих је да се опорезивање умањује и за износ прописаних личних одбитака који су за пореског обвезника дефинисани у износу од 398.323 динара, а за сваког издржаваног члана породице 149.371. При том укупан износ личних одбитака не може бити већи од 50 одсто дохотка за опорезивање.

Сви ти параметри утичу на висину пореза који је прогресиван и креће се од 10 до 15 одсто. Наиме, у случају да је приход грађана у току 2020. године био у износу до шест просечних годишњих зарада у Републици Србији, према подацима Републичког завода за статистику, порез се плаћа по стопи од 10 одсто.

Онима чије су зараде изнад шестоструке годишње просечне плате, порез се зарачунава по стопи од 15 одсто.

Тако је дефинисано Законом о порезу на доходак грађана који је истовремено предвидео и казне уколико се не поштује. Једна од њих предвиђа да ако не пријавите порез у законском року или дате лажне податке, па чак и ако направите грешку у пријави, физичко лице које није предузетник биће санкционисано новчаном казном од 15.000 до 150.000 динара.

Поред новчане санкције порески обвезник који крши у овим сегментима закон може да добије и казну затвора до три године.

Казна је још већа уколико избегне плаћање пореза изнад 1,5 милиона динара. У том случају предвиђа се затворска казна од једне до пет година и новчана казна у поменутом распону. И коначно, за лица која избегну плаћање пореза већег од 7,5 милиона динара предвиђена је затворска казна од једне до осам година.

Извор: Блиц/srbijadanas.com