Србија

Није добро! ЂАВО ОДНЕО ШАЛУ Професор Кочовић има нову прогнозу! Открио шта нас чека у наредних месец дана!

Србија је обрнула један круг, прошла је једна година и ми смо сада у трећем таласу који траје најдуже, тачније 173 дана, а ситуацију смо пратили из дана у дан – рекао је професор Петар Кочовић.

Он је објаснио да је број новозаражених почео да расте 14. децембра, те да смо од неког „нормалног пада мало одступили, па још мало, па се то све нагомилало“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ђаво је онда однео шалу и завршило се зимовањима и окупљањима. Оно што треба да знамо и што је показано свуда у свету је да ако је раст благ благ је и пад – објаснио је професор информационих технологија Петар Кочовић који са својим тимом уз помоћ математичких модела и формула прати кретање пандемије короне у целом свету.

Додао је да овај „подталас“ траје око 45 дана и још није завршен.

– Трајаће још неко време па да се вратимо на ситуацију од 1.300 новозаражених. Прве грешке смо направили 14. децембра, па се онда нагомилало, а 29. јануара се видео утицај зимовања и окупљања – објаснио је он.

О вакцинацији

Професор је истакао и да уколико наставимо са темпом вакцинације од 0,2 одсто у наредних 30 дана имаћемо 15 одсто вакцинисаних, тачније све укупно око 30 одсто, што је и даље мало.

– Остаје ових 60 одсто које треба вакцинисати, имамо велики простор за деловање, видећемо како ће лепо време да утиче на број новозаражених јер је и отворен простор са пуно људи место где се вирус брзо шири – рекао је он па наставио:

– У Србији смо на 15 одсто вакцинисаних, а број заражених последњих месец дана расте. Треба да будемо барем на 50 одсто вакцинисаних да би били мирнији. Дневно имамо од 0,2 одсто вакцинисаних, а до тих 50 одсто треба нам још пет, шест месеци да прође да би били безбедни – казао је проф. Кочовић гостујући у јутарњем програму телевизије Пинк.

Додао је и да су поједини грађани били неопрезни после прве дозе вакцине, заразили се, па сада не могу да приме другу дозу.

Сматра и да мере током викенда нису биле довољне, али да се нада да ће мало да ублаже ситуацију.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс