Србија

НОВА ОДЛУКА КРИЗНОГ ШТАБА! Карантин не важи за ову групу људи

Кућни карантин не важи за све оне који су имали блиски контакт са корона позитивном особом, без обзира на то да ли је та особа и у самој породици, уколико је прошло више од две недеље од примања друге дозе вакцине или мање од три месеца од како су и сами били заражени, сазнаје Курир.

То је одлучено на седници кризног штаба за борбу против ковида 19 одржаној 5. марта јер се сматра да се две недеље после комплетне вакцинације ствара имунитет на корону, као и да након прележаног ковида 19 антитела трају бар три месеца код свакога од нас. До те одлуке кризног штаба за сваки блиски контакт је морао кућни карантин од 14 дана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Код особа које су вакцинисане са две дозе вакцине протв КОВИД-19, при чему је од давања друге дозе прошло више од две недеље, није потребно одређивати меру карантина у кућним условима, уколико су идентификоване као блиски контакт КОВИД-19 потврђеног случаја – закључак је са 69. седнице кризног штаба од 5. марта 2021, који је Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ проследио свим здравственим установама у Србији. Истворемено кризни штабе је донео закључак о коме овај карантин не важи ни за оне који су недавно прележали корону.

– Особама које су имале потврђену КОВИД-19 инфекцију, а које су идентификоване као блиски контакти ковид 19 потврђеног случаја, не одређује се мера карантина у кућним условима или поновно тестирање на САРС-ЦоВ-2 вирус у периоду од три месца након прележане КОВИД-19 инфекције (лабораторијско утврђивање позитивности), односно од дана када им је истекла мера изолације на основу мишљења надлежног лекара – пише у закључку крзног штаба, у коме се и додаје:

– Поновно тестирање на САРС-ЦоВ-2 вирус у периоду до три месеца након прележане КОВИД-19 инфекције потребно је уколико особа поново развије симптоме болести, а да при томе не постоји други узрок којим се може објаснити појава симптома.

Вирусолог проф. др Тања Јовановић, која је и чланица кризног штаба, за Курир истиче да је сврха вакцинације управо то – стварње имунитета на корону.

– Вакцинација се и спроводи управо због тога да бисмо се имунизовали против вируса. И уколико особа прими две дозе вакцине против коронавируса и прође неки период сматра се да је заштићена од вируса и да слобода кретања треба да јој буде омогућена. Није потребно да буде у изолацији иако је имала блиски контакт – објашњава проф. Јовановић. Слична је ситуација и са онима који су прележали ковид 19 и природним путем стекли имуитет.

– Трајање имунитета на корону код природне инфекције је прилично индивидуална ствар, али се сматра да је три месеца минималан период током којега сви имају развијену одбрану од коронавируса. И зато је и одлучено да нема кућног карантина за оне који су прележали ковод 19 инфекцију, а били су у блиском контакту са позитивном особом у том периоду. Осим ако немају симптоме, који ипак указују на могући ковид, при чему треба обавити тестирање на САРС-ЦоВ-2 – истиче проф. Јовановић.

Јасно дефинисано Шта је блиски контакт

Епидемиолози и лекари који раде у ковид амбуланта блиски контакт рачунају као сваки контакт дужи од 15 минута, на растојању мањем од два метра у затвореном простору. Наравно, сваки члан истог домаћинства улази у круг блиских конкатакта заражене особе.

Извор: Курир.рс/Јелена С. Спасић