Србија

СЛЕДИ ИСТОРИЈСКО ОБРАЋАЊЕ ВУЧИЋА? Србија дошла у посед технологије која је ставља у ранг са НАЈВЕЋИМ СВЕТСКИМ СИЛАМА

Председник Србије Александар Вучић сутра ће у 10 часова посетити институт „Торлак“ где ће Милораду Додику уручити вакцине „Спутњик“ као донацију Србије. Али, како ствари за сада стоје, можда нас очекује и нешто више од онога што се најављује.

Само неколико сати након што је прес служба председника саопштила обавештење да ће Александар Вучић посетити „Торлак“, у Србији је одјекнула вест да се у тој установи кренуло са производњом вакцине „Спутњик“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– РФПИ и Институт за вирусологију и вакцине „Торлак“ објављују да је покренута производња руске вакцине против вируса корона „Спутњик Ве“ у Србији. Овим је Србија постала прва држава у јужној Европи која ц́е производити „Спутњик Ве“. Производња у Србији је у складу са најстрожијим стандардима – саопштили су у фонду.

Та информација се појавила ненадано и брзо заузела простор у свим медијима. С обзиром на неочекиваност оваквих дешавања, с правом постоји простор да се верује да сутрашња посета „Торалку“ неће бити само протоколарна.

Оно што је до сада познато од информација у вези производње вакцина у Србији јесте да ће поред „Спутњика“, погон за производњу имунизационих средстава да покрене и „Синофарм“, али не у неком од већ постојећих института.

– Заједно са УАЕ и Кином изградићемо у Србији нову фабрику за Синофарм вакцине, које ћемо производити од 15. октобра, најавио је председник Србије Александар Вучић. Већ сам јавио нашим људима да траже земљиште, најбоље надомак Београда, да направимо ту фабрику, која ће да производи између два и три милиона вакцина месечно, чиме ћемо покривати добар део региона и све наше потребе. Ми ћемо сваке године морати да се вакцинишемо, а ове вакцине које смо изабрали, руска и кинеска, су апсолутно безбедне. Ми ћемо за годину и да производимо течност за вакцину, а не само да добијамо сировину у коју ћемо додавати састојке, а не само да убацујемо у бочице – рекао је председник Србије Александар Вучић током недавне посете Уједињеним Арапским Емиратима.

Важан детаљ током његовог обраћања, које је привукло велику пажњу јавности, јесте чињеница да Србија сасвим сигурно неће производити само вакцине, већ и течност.

Иако је Вучић то најавио тек за годину дана, „сумњу“ да се нешто епохално дешава на „Торлаку“ подгрева изјава министра Поповића током потписивања меморандума о производњи вакцина. Он је наиме, тада навео да су отворене све информације у вези „Спутњика В“.

– Од овог тренутка за Торлак су отворени подаци у вези са производњом вакцине Спутњик В коју је развио руски институт за вирусологију Гамалеја – рекао је министар Ненад Поповић у марту месецу ове године.

С обзиром на све што се дешава овог дана, јавност се у овом тренутку пита да ли ће председник Србије сутра ујутру на институту саопштити много значајније вести од саме производње вакцина – да Србија креће са продукцијом течности што би нашој земљи донело огромну корист како на безбедносном плану у борби против пандемије, тако и на економском, као и научном плану, у смислу да имамо технологију која је у рангу са најмоћнијим светским силама.

Извор: srbijadanas.com/Ало