Србија

Важно обавештење! ПОЧИЊЕ ИСПЛАТА ПОМОЋИ ЗА РАДНИКЕ: Ево ко може да рачуна на новац, ускоро и пријаве за 60 евра

ФИРМЕ ће у недељи пред нама добити по 15.540 динара за све раднике, а у априлу почиње и пријава грађана за новчану помоћ државе.

На новац могу рачунати сви пунолетни грађани, пензионери, али и сви незапослни који су пријављени на биро. Њима ће држава исплатити најмање 60 евра, а највише 120. Пензионери ће добити по 110 евра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Прва половина минималне зараде биће следеће недеље уплаћена фирмама које су се пријавиле за трећи пакет државне помоћи, а то практично значи да ће тада и већина радника запослених у овим предузећима добити други део мартовске плате. Слично ће бити и у наредна два месеца.

Такође, крајем априла почиње пријава грађана за директну новчану помоћ у износу од 60 евра, која ће бити исплаћена у две рате, у мају и новембру. Пензионерима следује и додатних 50 евра, док ће сви незапослени који су на евиденцији Националне службе за запошљавање добити још 60 евра у јуну.

У оквиру овог пакета стиже помоћ и за најугроженије делатности, па ће градски хотели добити 350 евра по индивидуалном лежају, односно 150 евра по соби. Аутопревозници ће добити 600 евра по аутобусу.

Прва половина минималца у износу од 15.450 динара на рачун послодаваца „леже“ 8. априла и то је прва од три планиране уплате у трећем пакету државне помоћи привреди и грађанима. Право на ову помоћ има тачно 1.505.093 радника запослених код предузетника, као и у микро, малим, средњим и великим предузећима.

То значи да ће управо толики део многим радницима бити други део мартовске зараде. Први део, остатак до пуне плате, у највећем броју предузећа исплаћује се управо ових дана. Слична пракса наставиће се и у мају и јуну.

Након прве уплате половине „минималца“ следеће недеље, у сличним терминима ће по пола минималне зараде стизати и у мају и јуну. Ова подршка практично „покрива“ зараде за март, април и мај, а фирме ће укупно, по сваком раднику, добити нешто више од 46.000 динара, односно три пута по 15.450, што је половина јануарске минималне плате у Србији.

Послодавци се за ову врсту помоћи пријављују сваког месеца, односно и у априлу и мају, попуњавањем једноставног обрасца на порталу Пореске управе.

Услови су исти као и у прва два пакета економских мера, што значи да ће право на минималац имаће пријављени радници, у преводу они који не раде на црно. Право на минималац немају лица ангажована по уговору о повременим и привременим пословима, као ни остала лица која су ангажована ван радног односа. У овој групи најчешће су сезонци, радници по уговору о делу…

Такође, један од главних услова за добијање државне помоћи је да фирме у року од три месеца након последњег исплаћеног минималца не смеју да отпусте више од 10 одсто радника. Значајно је и да они који узму помоћ немају право исплате дивиденди.

Овом мером нису обухваћене банке и финансијске институције.

Подсетимо, сличну помоћ предузећа су добила и прошле године, када је држава привреду у оквиру првог и другог економског пакета помоћи, подржала са укупно три месечна минималца и два пута по 60 одсто износа минималне зараде.

Први је на рачуне компанија уплатила почетком маја, други у јуну, а трећи у јулу. Велика предузећа добила су три пута по 15.000 динара за сваког радника, а сви остали по 30.000, односно по цео минималац.

У оквиру другог пакета мера, радницима је у августу и септембру исплаћено по 60 одсто минималне зараде, односно укупно по 36.000 динара.

Поред помоћи привреди, држава је у трећем пакету мера предвидела директну новчану помоћ и за све грађане.

Пријава почиње 28. априла, а сви пунолетни грађани, њих 6,1 милион добиће кроз нови пакет по 60 евра. Исплата ће ићи у две рате, прва у мају 2021. а друга у новембру. Ко се пријави за првих 30 евра, аутоматски ће добити и других 30 евра. Није потребно два пута се пријављивати, а процедура ће бити иста као и прошле године када је држава давала по 100 евра.

Крајем априла биће отворен и кол центар, најавио је министар финансија.

Пензионери ће добити и додатних 50 евра, дакле укупно 110 евра, а сви незапослени који су на евиденцији Националне службе за запошљавање (НСЗ) у јуну могу очекивати и додатних 60 евра. То значи да свима који су на бироу следује укупно 120 евра помоћи од државе.

Ко напуни 18 година између маја и новембра – не може да се пријави за ову помоћ. Пензионери не треба да се пријављују, као ни корисници социјалне помоћи, јер ће они аутоматски добити новац.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс