loading...
Србија

Важно обавештење! ПОЧИЊЕ ИСПЛАТА ПОМОЋИ ЗА РАДНИКЕ: Ево ко може да рачуна на новац, ускоро и пријаве за 60 евра

ФИРМЕ ће у недељи пред нама добити по 15.540 динара за све раднике, а у априлу почиње и пријава грађана за новчану помоћ државе.

На новац могу рачунати сви пунолетни грађани, пензионери, али и сви незапослни који су пријављени на биро. Њима ће држава исплатити најмање 60 евра, а највише 120. Пензионери ће добити по 110 евра.

Прва половина минималне зараде биће следеће недеље уплаћена фирмама које су се пријавиле за трећи пакет државне помоћи, а то практично значи да ће тада и већина радника запослених у овим предузећима добити други део мартовске плате. Слично ће бити и у наредна два месеца.

Такође, крајем априла почиње пријава грађана за директну новчану помоћ у износу од 60 евра, која ће бити исплаћена у две рате, у мају и новембру. Пензионерима следује и додатних 50 евра, док ће сви незапослени који су на евиденцији Националне службе за запошљавање добити још 60 евра у јуну.

У оквиру овог пакета стиже помоћ и за најугроженије делатности, па ће градски хотели добити 350 евра по индивидуалном лежају, односно 150 евра по соби. Аутопревозници ће добити 600 евра по аутобусу.

Прва половина минималца у износу од 15.450 динара на рачун послодаваца “леже” 8. априла и то је прва од три планиране уплате у трећем пакету државне помоћи привреди и грађанима. Право на ову помоћ има тачно 1.505.093 радника запослених код предузетника, као и у микро, малим, средњим и великим предузећима.

То значи да ће управо толики део многим радницима бити други део мартовске зараде. Први део, остатак до пуне плате, у највећем броју предузећа исплаћује се управо ових дана. Слична пракса наставиће се и у мају и јуну.

Након прве уплате половине “минималца” следеће недеље, у сличним терминима ће по пола минималне зараде стизати и у мају и јуну. Ова подршка практично “покрива” зараде за март, април и мај, а фирме ће укупно, по сваком раднику, добити нешто више од 46.000 динара, односно три пута по 15.450, што је половина јануарске минималне плате у Србији.

Послодавци се за ову врсту помоћи пријављују сваког месеца, односно и у априлу и мају, попуњавањем једноставног обрасца на порталу Пореске управе.

Услови су исти као и у прва два пакета економских мера, што значи да ће право на минималац имаће пријављени радници, у преводу они који не раде на црно. Право на минималац немају лица ангажована по уговору о повременим и привременим пословима, као ни остала лица која су ангажована ван радног односа. У овој групи најчешће су сезонци, радници по уговору о делу…

Такође, један од главних услова за добијање државне помоћи је да фирме у року од три месеца након последњег исплаћеног минималца не смеју да отпусте више од 10 одсто радника. Значајно је и да они који узму помоћ немају право исплате дивиденди.

Овом мером нису обухваћене банке и финансијске институције.

Подсетимо, сличну помоћ предузећа су добила и прошле године, када је држава привреду у оквиру првог и другог економског пакета помоћи, подржала са укупно три месечна минималца и два пута по 60 одсто износа минималне зараде.

Први је на рачуне компанија уплатила почетком маја, други у јуну, а трећи у јулу. Велика предузећа добила су три пута по 15.000 динара за сваког радника, а сви остали по 30.000, односно по цео минималац.

У оквиру другог пакета мера, радницима је у августу и септембру исплаћено по 60 одсто минималне зараде, односно укупно по 36.000 динара.

Поред помоћи привреди, држава је у трећем пакету мера предвидела директну новчану помоћ и за све грађане.

Пријава почиње 28. априла, а сви пунолетни грађани, њих 6,1 милион добиће кроз нови пакет по 60 евра. Исплата ће ићи у две рате, прва у мају 2021. а друга у новембру. Ко се пријави за првих 30 евра, аутоматски ће добити и других 30 евра. Није потребно два пута се пријављивати, а процедура ће бити иста као и прошле године када је држава давала по 100 евра.

Крајем априла биће отворен и кол центар, најавио је министар финансија.

Пензионери ће добити и додатних 50 евра, дакле укупно 110 евра, а сви незапослени који су на евиденцији Националне службе за запошљавање (НСЗ) у јуну могу очекивати и додатних 60 евра. То значи да свима који су на бироу следује укупно 120 евра помоћи од државе.

Ко напуни 18 година између маја и новембра – не може да се пријави за ову помоћ. Пензионери не треба да се пријављују, као ни корисници социјалне помоћи, јер ће они аутоматски добити новац.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс