Свет

УДАРНА ВЕСТ! УЗБУНА У ИЗРАЕЛУ: Ракетиран Јерусалим!

Неколико минута након што је ступио на снагу ултиматум палестинске милитантне организације Хамас упућен влади Израела да повуче своје безбедносне снаге из круга џамије Ал Акса, у Јерусалиму су се огласиле сирене упозорења на ракетни напад, преноси Ројтерс.

Недуго затим су се чуле и детонације, а потом се огласио и представник војног крила Хамаса Абу Обеида који је потврдио да су ракетни напади одговор на, како се изразио, „злочин и агресију“ које Израел чини у Јерусалиму, пренео је АП.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ово је порука коју непријатељ мора добро да разуме“, поручио је Обеида и запретио новим нападима уколико Израел поново нареди својим безбедносним снагама упад у џамију Ал Акса или спроведе протеривање Палестинаца који живе у источном Јеурслиму.

Недуго након што су се у Јерусалиму активирале сирене из Појаса Газе су се чуло лансирање ракета, а потом и још једно.

У међувремену, како извештава Ројтерс, европски комесар за спољну политику Жозеп Борељ апеловао је данас да се у источном Јеруслиму успостави мир након што је више од 300 Палестинаца повређено у сукобима са израелском полицијом око џамије Ал Акса.

„Ситуација која је настала због најаве о протеривању палесртинских породица из источног Јерусалима изазива озбилну забринутост. Таква акција је илегална и у сукобу је са међународним хуманитарним правом. То само подстиче пораст тензија“, упозорио је Борељ, пренео је Ројтерс.

За сада нема информација о евентуалним жртвама ракетних напада нити о материјалној штети, али израелска војска је потврдила да је на Јерусалим испаљено седам ракета.

Извор: Танјуг