Србија

Обратите пажњу! ЗБОГ ОВОГА РАЧУН ЗА СТРУЈУ ВЕЋИ И ЗА 7.000 ДИНАРА! О овоме сигурно нисте размишљали!

Фото: Pixabay.com

Према подацима „Електродистрибуције Србије“ потрошња најтоплијег дана овог месеца била је скоро једнака зимској

Грађани који домове расхлађују десет и више сати, сваког дана, скоро да би могли да дуплирају месечни трошак за струју. Пиркање из климе, када би се остало у „зеленој“ тарифи, коштало би непуне 2.000 динара месечно, али за оне који троше само „црвене“ киловате и чак 7.680 динара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Електропривреда Србије“, на свом сајту потрошачима нуди савете о избору уређаја.

Према њиховој рачуници, један сат рада климе „дванаестице“ месечно троши од 30 до 40 киловат- сати, зависно од енергетског разреда, што је од 192 до 768 динара. Уколико та клима ради десет сати дневно, значи да је рачун „тежи“ од 300 до 400 киловат-сати. У вишој, дневној, „зеленој“ тарифи то је од 1.920 динара до 2.560 динара.

Уколико је потрошач у „плавом“, овај темпо хлађења ће га коштати од 2.880 динара до 3.840. Kо је ушао у „црвену“ тарифу десет сати климе, месец дана, платиће од 5.760 до 7.680 динара. Рачуница је мања, уколико грађани климе пале ноћу, јер се тада киловат-сат плаћа од 1,6 динара у „зеленој“, преко 2,4 у „плавој“, до 4,8 динара у „црвеној“ зони.

Проблем с друге стране јесте и што је помама за мајсторима. Док температура у Србији расте, грађани чекају данима, па и недељама, на уградњу клима уређаја

Додатно, и онима који већ имају овај уређај – потребан је термин, ради редовног чишћења и одржавања.

С друге стране, наша суграђанка је пре неки дан, крајем јуна, позвала мајстора како би уградила нову климу, мислећи да ће посао бити готов у кратком року. Међутим, први слободан термин је 14. јул.

Дакле, за ове мајсторе посла дефинитивно има, упркос корони, а захваљујући томе што је овај издатак многима лети на листи приоритета.

Уградња кошта најмање 9.000 динара, што је свакако добар договор узимајући у обзир да је муштерија већ купила своју климу, па мајстор нема додатне трошкове, осим доласка. Иначе, на интернету можете пронаћи понуде да уградња кошта 50-60 евра, али се каблови додатно наплаћују, око 10 евра по метру.

Kлима-уређај снаге 3,5 киловата, у пуној снази, максимално троши око 1,2 киловата струје – тврде мајстори за климе.

– Модерни уређаји користе инвертерски компресор, што значи да не раде непрестано пуном снагом, тако да и та потрошња пада у периоду када одржава постигнуту температуру. Све у свему, није лако израчунати колико ће рад климе на крају коштати. Потрошња зависи од старости уређаја, изолације стана или куће. Од тога зависи колико ће брзо достићи жељену температуру и колико ће је дуго само одржавати.

Летња жега тако потрошњу струје приближи оној у најхладнијим месецима године.

Из „Електропривреде Србије“ поручују да њихов систем ради стабилно и поуздано, а да се производња угља и електричне енергије одвија у складу са планом.

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Телеграф / Информер