Свет

ПОЧЕЛА СЕДНИЦА СБ УН: Агијус и Запад ударили на Србију, Русија стала у одбрану (ВИДЕО)

Председник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић учествују у раду седнице Савета безбедности Уједињених нација. На дневном реду је представљање извештаја о раду Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Хагу.

Седница Савета безбедности УН одржава се након изрицања пресуде Ратку Младићу, коме је Жалбено веће потврдило пресуду доживотног затвора.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Судија суда у Хагу Кармел Агијус рекао је да Србија не испуњава захтеве, пошто није изручила бивше посланике СРС Петра Јојића и Вјерицу Радету.

„Прошло је више од шест година од како је Србији затражено да изда налоге за хапшење ових особа, и ово је трећи пут да је Србија одбила то да уради. Србија пркоси међународној заједници и доводи у питање ауторитет међународног суда“, рекао је Агијус.

Главни тужилац Међународног резидуалног механизма за кривичне судове Серж Брамерц оценио је да је „правда извршена“ након што је Ратко Младић осуђен на најоштрију могућу казну.

„Многи широм света и даље користе своју моћ да наносе патњу другима. Много је оних као што је Младић, али правда је данас постигнута“, рекао је Брамерц, уз оцену да је Младић био „симбол глобалне некажњености“.

Он је рекао и да жели да скрене пажњу на „величање ратних злочинаца“, напомињући да „неки тврде да је Ратко Младић херој и негирају злочине“.

„У Црној Гори министар правде је недавно негирао геноцид у Сребреници. У Србији осуђеници редовно добијају прилику да поричу своје злочине, а то се дешава и у Републици Српској“, рекао је Брамерц.

Према његовим речима, „величање злочинаца представља последњи акт геноцида“. Он је рекао да у случају Јовице Станишића и Франка Симатовића Френкија очекује пресуду у скоријој будућности и да његова канцеларија тражи преосталих шест бегунаца.

Како је председник Вучић у недавном обраћању јавности рекао, да ли је случајност што се седница Савета безбедности одржава истог дана када се изриче казна Ратку Младићу у Хагу, „процените сами“.

Вучић је тада навео да очекује како ће на седници српско руководство бити критиковано због непоштовања тог Механизма – због непоступања по обавезујућем налогу за изручење доскорашњих народних посланика СРС Вјерице Радете и Петра Јојића.

Подсећајући да су Срби у Хагу осуђени на 1.138,5 година робије, а Бошњаци на 42 године, председник Вучић је рекао да не мисли да бројкама било шта треба да се исказује, али да је суштина у томе да Хашки трибунал није достављао, осим у једном случају, српским судовима могућност да суде, а идеја је била да највећи број суђења буде уступљен судовима у региону.

Извор: sputniknews