Свет

ДОНЕЛИ СУ ОДЛУКУ! Шефови могу да отпусте невакцинисане раднике! Ево о чему је реч!

Фото: Pixabay.com

Док се планета и даље бори са ковидом-19 и разним сојевима вируса који букте, питање (обавезне) вакцинације и даље је у фокусу.

У том погледу, Влада Летоније је, међутим, одлучила да направи корак даље у односу на многе друге земље, тј. донета је одлука да вакцинација против вируса корона буде обавезна за запослене у здравству, образовању и социјалним службама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мимо тога, чланови владе су се сагласили да у осталим секторима, након 1. октобра, послодавци могу да отпусте раднике који нису вакцинисани. Али, та одлука ће ступити на снагу тек након што је усвоји парламент.

Вакцинација у тој земљи, која броји мало мање од два милиона становника, слабо напредује, и до сада је тек трећина популације примила барем једну дозу.

Број заражених је у паду већ недељама, али ипак, примећено је повећање оних који су заражени делта сојем ковида-19, који је опасан јер се брзо шири.

Подсећамо, када је реч о Србији, став званичника је да „Србија не може да уведе обавезно вакцинисање јер је то у супротности са Уставом“, мада је председник Александар Вучић истакао да би одмах увео вакцинацију као норму – да је то могуће.

Немачка је покушала то исто, па одустала због права. Ми имамо Устав у којем су нам сви грађани равноправни. Знате какав сам поборник вакцине. Како ћу да кажем грађанима ви можете да уђете јер сте вакцинисани, а ви не у шопинг мол јер нисте? Како да браним Устав? Иако не морам да кажем шта мислим о људима који избегавају вакцине, који мисле да су паметнији од доктора, фармацеутских научника… Не причамо о једноставним стварима – казао је Вучић.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Телеграф Бизнис