Србија

ГРЧКА ЋЕ ПРИЗНАТИ ЛАЖНУ ДРЖАВУ КОСОВО? Хитно се огласио министар!

Фото: Pixabay.com

Грчки министар спољних послова Никос Дендијас говорио је о могућности признања тзв. Косова од стране Грчке, у интервјуу листу „Рил Њуз“, преноси Репортери.

Шеф грчке дипломатије коментарисао је три „врућа“ питања, односе Грчке са Турском, спровођење Преспанског споразума и питање Кипра и тзв. Косова.

Везано за нову проширену улогу косовског дипломатског представништва у Атини и две посете Приштини у року од неколико месеци Дендијасу је постављено питање да ли Грчка планира да призна тзв. Косово и да ли је тај акт против међународног права.

– Интеграција Западног Балкана у ЕУ је приоритетно питање, јер стабилност у региону директно утиче на безбедност наше земље. Ми нисмо за стварање ‘црне рупе’ на нашем северу. Иако се наш став о косовском статусу није променио, ми задржавамо конструктиван став и подржавамо дијалог између Приштине и Београда. Што се тиче законитости могућег признања, Међународни суд правде у Хагу пресудио је 2010. године да проглашење независности Косова не представља кршење међународног права, јер није производ употребе илегалног насиља које је осудио Савет безбедности, јер је то било проглашење псеудо-државе (која се назива турском псеудо-државом на Кипру) 1983. Распадом Совјетског Савеза и Југославије, основане су многе нове државе, од којих ниједна није резултат спољних напада – одговорио је Дендијас.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Република.рс