Србија

Стигло упозорење! И У СРБИЈИ МОГУ ДА СЕ ПОНОВЕ ПОПЛАВЕ ИЗ 2014. ГОДИНЕ! Приправност подигнута на максимум! Ево шта нас чека!

Локалне самоуправе су упозорене да преузму превентивне мере да се смање на минимум ризици од бујичних поплава, каже Лука Чаушић, в.д помоћника министра за унутрашње послове и начелника Сектора за ванредне ситуације.

Он каже да се сценарио из 2014. може поновити јер ни најмоћније земље нису безбедне када природа покаже своју ћуд, као што је показао пример у Немачкој. Тврди да смо у великој мери безбеднији, јер су од 2014. године милиони уложени у ојачавање корита и бедема.

Лука Чаушић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да припадници Сектора имају десетине интервенција које се тичу отклањања грања, црпљења воде итд.

“Подигли смо максимално приправност наших људи, а упутили смо и упозорење локалним самоуправама да преузму превентивне мере да се смање на минимум ризици од бујичних поплава”, рекао је Чаушић.

Навео је да има проблема и са градом и са урбаним поплавама, али да за сада нема угрожених људи. Додаје да су у контакту са колегама из РХМЗ-а и колегама из “Србија вода” и да се стање редовно прати.

“Када су у питању бујичне поплаве не можете тачно да кажете где се може то десити. Али протеклих месеци смо обишли 55 локалних самоуправа, дакле 10 округа, тамо где смо уочили вишегодишње проблеме да би се радило на превентиви. Републички штаб за ванредне ситуације је на последњој седници упутио налоге, па ћемо сада да пратимо шта се дешава. Превентива је оно на чему морамо да радимо, а у оперативном смислу мислим да смо далеко спремнији него 2014. године”, изјавио је Чаушић.

Сценарио из 2014. се, како каже Чаушић, може поновити.

“Ниједна, па ни најмоћније земље нису безбедне када природа покаже своју ћуд, као што је пример у Немачкој. У спасилачку службу у Србији се деценијама није улагало. Након 2014. драстично Сектор за ванредне ситуације обнавља своје капацитете, на десетине возила смо купили. Да илуструјем, 2014. смо имали шест тимова за спасавање на води, а сада их имамо 27”, казао је Чаушић.

У овом тренутку, како додаје, није потребно да се људи евакуишу.

“Ми ћемо на терену да издамо таква упутства. Да замолим да када дође до овакве ситуације да грађани слушају апеле државних органа. Тако штите и себе и наше припаднике који морају да дођу да их спасу, ако они то не ураде”, навео је Чаушић.

Напомиње да има довољно људи и опреме.

“Континуирано је улагање у опрему. Сада радимо на подизању система добровољног ватрогаства, то је једна озбиљна снага. Далеко смо безбеднији, од 2014. су милиони уложени у ојачавање и корита и бедема. Али, да потпуно искључимо овакву катастрофу, па сви смо свесни да се клима толико мења да не можете да кажете да сте потпуно сигурни, што и видимо у Немачкој и Белгији”, казао је Чаушић.

Он је рекао и то да у вези са пожарима, као што је случај на Црном врху, не можете никада да кажете у ком смеру ће да иду.

“Хеликоптерска служба МУП-а свакако нама помаже. У овом пожару је задимљеност велика и није ефикасно гасити га сем природним путем. Ту шишарка може да пребаци линију одбране и да се на потпуно новом месту створи пожар”, напомиње Чаушић.

Када видите ватрогасце да на плус 40 степени Целзијуса гасе пожар у пуној опреми, онда схватите колико је то тежак посао. Када су у питању пожари у градовима, он апелује да се не остављају клима уређаји укљученима.

“Када смо на отвореном не прилазити у шуми отвореном пламену, никако не палити стрњику, јер поред тога што долази до људских жртава долази и до материјалне штете. То је један од узрока пожара на отвореном”, прецизирао је Чаушић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс