Србија

Суд одбио жалбу! КСЕНИЈА У СУЗАМА МОЛИ ВУЧИЋА: Не изручујте нас Америци, ако смо криви судите нам у Србији – супруг није видео бебу годину дана

АПЕЛАЦИОНИ суд у Београду одбио је жалбу десеторо програмера из Ниша осумњичених за дигиталну превару од 70 милиона долара, да не буду изручени Америци која захтева њихову екстрадицију јер су међу наводним оштећенима и држављани Тексаса.

Одлуку о њиховом изручењу Виши суд у Београду донео је 13. априла, али су њихови браниоци поднели жалбу Апелационом суду који је сматрао да су испуњени услови за екстрадицију  предвиђени Уговором о изручењу између САД и Србије и Међународној правној помоћи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима једног од њиховог бранилаца Милана Петровића, услови да се нашим људима суди у САД нису испуњени упркос овакој одлуци.

– Пред Апелационим судом 25. јуна је било рочиште поводом одлучивања о нашој жалби којем смо присуствовали и ми и оптужени. Противили смо се изручењу јер сматрао да нису испуњени услови нити су обезбеђени докази које захтева Уговор о изручењу који имамо са Америком. Управо сам од мог клијента добио информацију да је наша жалба одбијена, ја још нисам добио ту одлуку али је њима уручена. Коначну дозволу за изручење даје министар правде па се ми и даље надамо да Србија неће дозволити да се нашим грађанима суди у Америци. Ово из разлога што та држава не примењује реципроцитет, не испоручује оне које ми потражујемо јер је екстрадиција њихових грађана забрањена. Сматрам да, уколико су одговорни, треба да им се суди овде јер су дело могли да изврше само у Србији, овде су им  одузета средства извршења па наша држава треба да тражи да им се овде суди – казао је Петровић.

Међу оптуженима су осим Срба и држављани  Црне Горе, Аустралије и Филипина. Одлуку о изручењу у кућном притвору чекају Ф.А.К. , У.С., Н.К., А.С.Е., М.М., Н.Д. и Н.М. док се  првоокривљени Кристијан Крстић, М.П. и Б.Р. налазе у притвору Вишег суда у Београду.

Одлуку да Филипинка Ксенија Фаје Атилано Крстић и њен супруг Кристијан буду изручени Америци очајна жена дочекала је са сузама. Она је заједно са својим мужем ухапшена 24. јула прошле године, пре нешто више од седам месеци притвор је замењен “наногицом” како би се породила. Она се налази у својој кући, али јој је старатељство над четворо деце одузето.

– Мој супруг је отац седморо деце, а заједно имамо четворо… Најмлађе има само седам месеци, остали су стари четири, једанаест и четрнаест година. Желим да се чује за мој живот, ја сам мајка те деце, имам малу бебу, много сам тужна… Стигле су ми вести да ћемо бити изручени, даћемо бити одвојени од своје деце, да нећемо моћи да их видимо поново, то је против мојих људских права. Шта ће постати од њих, ако одрасту без нас… Ми смо их створили, некада смо били срећна породица а онда се ово десилоМолим вас председниче Вучићу да нас не испоручите Америци, молим вас помозите – кроз сузе је говорила Филипинка.

Каже да не може да поднесе помисао да буде одвојена од своје деце.

– Ја их волим, мајка сам им, ако нас испоруче Америци, они неће имати никога свога. Помозите нашој породици, ја нисам крива, нисам хакер ни убица, ништа нисам урадила. Мој супруг је годину дана у затвору, бебу није видео, само се на суђењима виђамо. Ако нас одведу, моју децу одвешће социјална служба јер неће имати родитеље… Какав ће бити мој живот без њих у Америци ? Ако смо криви, треба да нам се суди у Србији, ја волим Србију, удала сам се за Србина, деца су нам се овде родила а онда се ово десило и све се срушило – казала је она.

 

Извор: Новости.рс