Србија

ПОТПИСАНО ЈЕ! Вучић се хитно огласио: Данас је важан дан, не умем да сакријем радост

Председник Александар Вучић састао се данас са делегацијом кинеске компаније „Shandong Hi-Speed Group“.

Како је већ најављено, након састанка уследило је потписивање Комерцијалног уговора о пројектовању и извођењу радова на изградњи државног пута 1. Б реда, деонице брзе саобраћајнице: ауто-пут Е-75 Београд-Ниш (петља „Пожаревац“)-Пожаревац (обилазница)-Велико Градиште-Голубац.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уговор су потписали министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић и директор Коридора Србије Александар Антић са представницима кинеске компаније „Shandong Hi-Speed Group“

„Данас је за нашу земљу важан дан. Ја не умем да сакријем радост после много месеци израде идејног пројекта, сарадње, борбе за што је могуће нижу цену… Спајамо Србију са најлепшим делом Дунава, са дивним народом на истоку Србије који смо запостављали више од века. Посао је вредан 337 милиона евра“, казао је председник Вучић.

Каже да се овим обезбеђује будућност за пожаревачки, али и друге крајеве.

„Посао ће бити готов до новембра 2024. године. За само три године моћи ћете да идете Београд-Градиште за сат времена, а Београд-Голубац за сат и 15 минута. Мислим да то нико није сањао, то је другачија земља“, оценио је Вучић.

Укупна дужина будуће брзе саобраћајнице је 67,94 километра.

Вучић је подсетио на значајне пројекте на којима се тренутно ради: Фрушкогорски коридор, деоница Шабац-Лозница, обилазница око Београда, потез Ваљево-Лајковац, затим Пожаревац-Градиште-Голубац, Чачак-Пожега, Моравски коридор, Ниш-Мердаре…

„Ово је апсолутни рекорд за целу Европу да се толико путева гради“, казао је Вучић.

Дунав, наводи, „јесте чудо“, то је наше „море“ и време је да му се посветимо.

Подсетимо, на састанку, у згради Генералног секретаријата председника Републике, учешће су узели министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, директор Коридора Србије Александар Антић, амбасадорка Кине у Србији Чен Бо.

„Честитам свима на потписивању уговора, то је још један резултат наше сарадње у области инфраструктуре. Надам се да ће наша сарадња и даље доприносити економском развоју две земље“, поручила је амбасадорка.

Вучић је и почетком јуна разговарао са делегацијом компаније „Shandong Hi-Speed Group“ о текућим пројектима, као и о потенцијалима и плановима за будућу сарадњу.

Посебна пажња у разговорима тада је посвећена пројекту изградње брзе саобраћајнице Ваљево-Лајковац, на Коридору 11, а извршни директор компаније Менг Јан је обећао да ће радови на тој деоници бити завршени до краја новембра 2022. године, што је, како је наведено, више од годину раније од предвиђеног рока.

Иначе, та компанија је раније изградила више од 50 километара у пуном профилу на Коридору 11, деонице Обреновац-Уб и Лајковац-Љиг.

Компанија „Shandong Hi-Speed Group“ је, такође, изразила интересовање и за пројекат изградње ауто-пута Београд (Борча)-Зрењанин и Зрењанин-Нови Сад у дужини од 110 километара, као и за пројекте изградње обилазница око Горњег Милановца, Пожеге и Ужица.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/Танјуг